Vjesnik: 18. 8. 2000.

Jakovčić pozvao partnere iz šestorice da prestanu s međusobnim podmetanjima

PULA, 17. kolovoza - Neodložno je prestati s političkim podmetanjima unutar pobjedničke šestorice i ozbiljno se uhvatiti s gospodarskim i socijalnim programima na kojima su hrvatska Vlada i Predsjednik države dobili povjerenje na izborima. Pobjednička koalicija dobila je povjerenje građana da izvuče zemlju iz opće neimaštine, a ne da utroše mandat u uzajamnom prepucavanju, nadmudrivanju i zadovoljavanju taštine. Istaknuo je to, između ostaloga predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) i ministar za europske integracije Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u četvrtak.
»Želimo ozbiljno surađivati sa svim ovdašnji
m strankama šestorice, no za suradnju nećemo nikoga moliti. Naše su ambicije na lokalnim izborima velike stoga na jesen krećemo s novim inicijativama«, kazao je Jakovčić, upozorivši da se varaju oni koji njihovu ponudu za suradnju na brojnim razvojnim projektima shvate kao njihovu slabost. Osvrćući se na suradnju s ministarstvima financija te prosvjete i športa pri imenovanjima novih ravnatelja škola te carine u Istarskoj županiji, predsjednik IDS-a je ustvrdio da su na ta mjesta postavljeni ljudi bez ugleda i stručnosti, dok perilikom imenovanja školskih ravnatelja nisu poštivana mišljenja sindikata, školskih odbora i nastavničkih vijeća. IDS se neće miješati u kadrovsku politiku, ali očekujemo korektan postupak nadležnih ministarstava, naglasio je on, napomenuvši da IDS zbog počinjenih propusta neće tražiti smjenu ministara Mate Crkvenca i Vladimira Strugara.
Govoreći o istupu Dražena Budiše u Fažani koji je podupro stvaranje istoimene općine, predsjednik IDS-a je kazao kako zamjera svima koji podupiru stva
ranje novih općina, pa tako i Budiši jer je generalna politika Vlade smanjenje broja općina. Napomenuo je i kako IDS podupire sve inicijative Fažane i drugih središta, podsjetivši kako je jedino IDS podržao Fažance kada su imali problema s ribarenjem.
»Ist
upi pojednih članova Vlade ne trebaju biti stranačka promidžba«, kazao je Jakovčić, osvrćući se na boravak ministra obrane Joze Radoša u Puli koji je tek na skupu HSLS-a izjavio kako će Istri i Puli prepustiti više od polovine vojnih objekata. »Sva su to stare ideje IDS-a i na njima je besmisleno ubirati stranačke poene, jer je razvoj Pule okosnica je IDS-ovog dugoročnog programa«, zaključio je Jakovčić.
Govoreći o preseljenju »Uljanika«, Jakovčić je podsjetio da je IDS još 1991. godine predstavio projekt
»Povratak Pule na more«, koje je sadržavalo i demilitarizaciju tog područja te preseljenje industrije. »Nudimo viziju razvoja za 21. stoljeće pri čemu su svi izgledi da ovaj prostor zajedno Brijunima postane najatraktivnije turističko područje na Sredozemlju«, rekao je Jakovčić.

Mirko Urošević