Novi list: 18. 8. 2000.

NOVI ZAPLET U DIPLOMATSKOJ AFERI RUDOLF

PICULA POVUKAO RUDOLFA NA HITNE KONZULTACIJE

Ne protivim se odlasku u mirovinu, ali ne mogu prihvatiti političke kvalifikacije koje iznosi ministar, izjavio je veleposlanik Rudolf

ZAGREB - Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula u srijedu poslijepodne povukao je na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Rimu Davorina Rudolfa.

- U srijedu poslijepodne dostavljena mi je odluka ministra Picule o mome hitnom povlačenju na konzultacije. U odluci piše da ću u prvom slobodnom terminu biti pozvan na konzultacije u kabinet ministra vanjskih poslova. Odmah po primitku odluke nazvao sam kabinet ministra, ali tajnica nije znala kada će ministar imati prvi slobodan termin - izjavio je jučer našem listu veleposlanik Rudolf, koji se trenutno nalazi u Splitu na odmoru.

Prema informacijama iz Ureda glasnogovornika MVP-a, ministar Picula, koji se s godišnjeg odmora u Zagreb treba vratiti prije 24. kolovoza kada će se održati iduća sjednica Vlade, primit će veleposlanika Rudolfa na konzultacije idući tjedan, odnosno iza 20. kolovoza.

Nakon što je Rudolf prošloga tjedna u intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju”, kritizirao način na koji je nedavno smijenjeno 35 veleposlanika i konzula, ministar Picula je od njega zatražio da odmah napusti dužnost veleposlanika u Rimu. Podsjećamo, da je na prijedlog ministra Picule, hrvatski predsjednik Stipe Mesić ambasadora Rudolfa, zajedno s 35 veleposlanika, prije otprilike dva tjedna razriješio dužnosti s 31. listopadom do kada je Rudolf trebao ostati na mjestu veleposlanika u Rimu. Kao službeni razlog za Rudolfovu smjenu navodi se odlazak u mirovinu.

Komentirajući svoj odlazak iz diplomacije kao i smjenu ostalih veleposlanika, Davorin Rudolf je izjavio da mu je Picula kazao kako ga smjenjuje zbog toga što je bio osoba od najvećeg povjerenja Franje Tuđmana.

U intervju koji je početkom tjedna objavio naš list, ministar Picula je opovrgao Rudolfove tvrdnje, izjavivši da je Rudolf sve “falsificirao jer takav razgovor nisu vodili”. Zbog toga, Picula je najprije od Rudolfa tražio da se sam povuče s mjesta ambasadora u Rimu, a kad je Rudolf to odbio, ministar Picula ga je srijedu povukao na konzultacije.

Picula je našem listu također najavio mogućnost da će od hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, koji prema hrvatskom ustavu razrješuje i imenuje veleposlanike, tražiti da Rudolfa odmah smijeni.

Predsjednik Mesić, koji je također na godišnjem odmoru, zasad smjenu nije potpisao, a predstojnik njegovog ureda Željko Dobranović izjavio je da Mesić uopće ne želi komentirati cijeli slučaj, niti Piculin zahtjev za hitnom smjenom ambasadora Rudolfa.

Veleposlanik Rudolf, koji se danas namjeravao vratiti u Rim, ostat će do daljnjega u Hrvatskoj i dalje ne namjerava odstupiti sa svoje dužnosti.

- Smatram da ne postoje nikakvi razlozi da odmah napustim mjesto veleposlanika u Rimu. Moj odlazak u mirovinu nije sporan. Primio sam ga s razumijevanjem. Ministra Piculu čak sam pozvao na oproštajnu večeru, ali ispričao se obavezama. Kad je predsjednik Mesić boravio u Rimu održao sam oproštajni govor. Dakle, ne protivim se svome odlasku u mirovinu, ali ne mogu prihvatiti političke kvalifikacije koje iznosi ministar - izjavio nam je jučer veleposlanik Rudolf, najavivši da će, ako Picula i dalje bude insistirao na njegovom hitnom odlasku iz Rima, tražiti zaštitu premijera Ivice Račana i predsjednika Mesića.

Z. Bajt