Jutarnji list: 21. 8. 2000.

ŠESTORICA Račan se jučer vratio s Brača, gdje je sa suprugom proveo dio godišnjeg odmora

Račan, Budiša i predsjednici stranaka koalicije sutra će razgovarati o aferi Stipetić

Predsjednik Stjepan Mesić, tvrde naši sugovornici, nije btio ni razgovarati o mogućem sastanku s Budišom o slučaju Stipetić i poručio je da se on zbog toga ne kani vraćati s godišnjeg odmora

Piše: Nino Đula

ZAGBEB - Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić jučer je potvrdio da će se u utorak održati sastanak predsjednika šest stranaka o slučaju Stipetić, a u četvrtak veći dio Vlade odlazi na Plitvice gdje se održava skup o poreznoj reformi, proračunu i socijalnom miru.

Danas je inače prvi radni dan premijera Ivice Račana poslije njegove američke turneje. Račan se jučer vratio s Brača gdje je nakon povratka iz SAD-a sa suprugom proveo ostatak godišnjeg odmora.

Odbijen Budišin prijedlog

Iako je Dražen Budiša tražio da se o slučaju Stipetić raspravi u najužem državnom vrhu, dakle između Mesića, Račana, Tomčića i njega, taj su prijedlog, navodno, odbacili i Račan i Mesić. Potkraj prošlog tjedna, vjerojatno dan prije nego što se u novinama pojavio intervju predsjednika Sabora Tomčića u kojem djelomično relativizira tu aferu, Račan je, kako doznajemo, s Tomčićem telefonski razgovarao i objasnio mu pojedinosti. Tom je prilikom i dogovoreno da će se Budiša i Račan, prvi put nakon što je predsjednik HSLS-a praktično optužio premijera za prevaru javnosti, suočiti pred predsjednicima ostale četiri koalicijske stranke.

Račan vjerojatno računa iskoristiti negativan stav HNS-a, LS-a i IDS-a o Budišinim istupima protekla dva tjedna. Podsjetimo, sve tri stranke vrlo su kritički dočekale Budišine izjave, a posebno intervju u kojem je obznanio sadržaj razgovora njega i Račana o novim problemima u suradnji Hrvatske i Haaškoga suda.

U SDP-u traže raskid

Predsjednik Mesić, tvrde naši sugovornici, nije htio ni razgovarati o mogućem sastanku s Budišom o slučaju Stipetić i poručio je da se on zbog toga ne kani vraćati s godišnjeg odmora.

Vjerojatno ni na marginama ovotjednog sastanka šestorke neće biti sastanka nasamo između Ivice Račana i Dražena Budiše jer, kao što smo mogli ocijeniti, premijer prvi put ozbiljnije preispituje svoj odnos s predsjednikom HSLS-a, dok mu iz stranke neki sugeriraju čak i to da zbog sve učestalijih Budišinih napada na Vladu, SDP raskine dogovor o tome da će dvije stranke nastupiti u koaliciji i na predstojećim županijskim izborima.

Procjenjuje se da je više od 50 posto čelnika SDP-a sada protiv daljnjeg koaliranja dviju stranaka, a u stranačkoj bazi postotak u prilog te opcije mogao bi biti i mnogo veći.