Novi list: 22. 8. 2000.

OKONČAN SUKOB IZMEĐU MINISTRA PICULE I VELEPOSLANIKA RUDOLFA

Mesić smijenio Rudolfa na Piculin zahtjev

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić jučer je razriješio dužnosti hrvatskog veleposlanika u Italiji Davorina Rudolfa. Odluka o razrješenju Davorina Rudolfa, kako je jučer priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, “donesena je na prijedlog ministra vanjskih poslova Tonina Picule, a stupa na snagu 21. kolovoza 2000.” U priopćenju se ne navodi zašto je ministar Picula zatražio hitnu smjenu veleposlanika Rudolfa, koji je prije dvadesetak dana s 31. listopadom razriješen dužnosti zbog odlaska u mirovinu. Za veleposlanika u Rimu Rudolf je postavljen 1. studenoga 1993. godine.

Zahtjev za hitnom smjenom ambasadora Rudolfa, ministar Picula uputio je predsjedniku Mesiću nakon što je Rudolf u intervjuu “Slobodnoj Dalmaciji” izjavio da nedavna smjena 35 veleposlanika i konzula predstavlja političku čistku. Rudolf je također izjavio da mu je Picula kazao kako ga smjenjuje zbog toga što je bio osoba od najvećeg povjerenja Franje Tuđmana.

U intervjuu “Novom listu” ministar Picula je opovrgao Rudolfove tvrdnje, izjavivši da je Rudolf “sve falsificirao, jer takav razgovor nisu vodili”. Zbog toga, Picula je naprije od Rudolfa tražio da se sam povuče s mjesta ambasadora u Rimu. Kad je Rudolf to odbio, Picula ga je povukao na konzultacije, zatraživši od predsjednika Mesića, koji prema Ustavu razrješuje i imenuje veleposlanike, da ga odmah smijeni.

Odluku predsjednika Republike, navodi se dalje u priopćenju, veleposlaniku Rudolfu uručila je u Ministarstvu vanjskih poslova zamjenica ministra Vesna Cvjetković Kurelec. Do imenovanja novog hrvatskog veleposlanika u Rimu, njegove će dužnosti prema uobičajenoj diplomatskoj praksi obavljati privremeni otpravnik poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, odnosno Duška Paravić.

O odluci o razrješenju Davorina Rudolfa, diplomatskog je predstavnika talijanskog veleposlanstva u Zagrebu jučer izvijestila zamjenica ministra vanjskih poslova Vesna Cvjetković Kurelec, navodi se u priopćenju.

Davorin Rudolf, koji je jučer iz Splita doputovao u Zagreb na konzultacije u MVP, nije želio podrobnije komentirati svoju hitnu smjenu i odlazak iz Rima.

- Odluka o mojoj smjeni donesena je nakon što sam se kao znanstvenik i političar suprotstavio praksi političkog revanšizma, dakle zbog jednog unutrašnjepolitičkog pitanja. Nakon donošenja ovakve odluke, cijeli slučaj više nije moja stvar, nego to postaje stvar demokratske javnosti u Hrvatskoj - izjavio nam je jučer veleposlanik Rudolf.

Nakon primitka odluke o razrješenju Rudolf je otputovao u Split. Tamo će provesti ostatak svog godišnjeg odmora, nakon čega će za nekoliko dana otputovati u Rim kako bi obavio protokolom propisane oproštajne posjete koje jedan ambasador mora obaviti kada napušta zemlju u kojoj je boravio. Z. BAJT