Novi list: 23. 8. 2000.

NAKON VRAĆANJA 11 MILIJUNA DOLARA IZ LONDONSKE BANKE

Ministarstvo financija ne želi reći koliko je novca blokirano u inozemstvu

ZAGREB - Dok se ne utvrdi točan iznos novca Hrvatske blokiranog u inozemnim, eventulno i u domaćim bankama i dok se o tome ne raspravi na Vladi, Ministarstvo financija u javnost neće izlaziti s djelomičnim podacima, odgovorila je jučer glasnogovornica tog ministarstva Sanja Marđetko-Kurečić na naše pitanje je li poznato koliko je hrvatskog novca još uvijek blokirano u inozemstvu.

Nije mogla potvrditi ni vodi li Hrvatska konkretan sudski spor s određenom financijskom institucijom kao što je to bio spor s National Westminster bank London po čijem završetku je Hrvatska uspjela vratiti depozit uložen još 1992. godine, uvećan za kamate, što je na koncu iznosilo 11 milijuna amričkih dolara.

S obzirom na ratne okolnosti pod kojima je novac uplaćivan na račune u inozemstvu tijekom 1992. i 1993 godine, od čega se prema njezinim riječima jedan dio odnosi i na uplate građana iz dijaspore, Ministarstvo nije u mogućnosti reći u kojim je zemljama najveća količina blokiranih depozita. Međutim, prema nekim saznanjima velik dio tog novca uložen je u švicarske i austrijske banke, no o iznosima još nije moguće govoriti, rekla je Marđetko-Kurečić, dodajući kako će se Ministarstvo nastaviti boriti za njegov povrat.

M. K.