Jutarnji list: 25. 8. 2000.

POLJSKA Osnovan institut za komunističke i nacističke zločine

Poljska traži pravdu za zločine počinjene tijekom komunizma

VARŠAVA - Prije pedeset godina poljska sigurnosna policija uhitila je Jana Pitrzeka, kratko prije njegove mature, pod sumnjom da je član antikomunističke organizacije mladih.

Tijekom ispitivanja, tvrdi Pitrzek, policija ga je tukla električnim kablom, hodala mu po prstima i zatvorila ga na tjedan dana u ćeliju potopljenu vodom. Pušten je sedam mjeseci kasnije i smatra se sretnijim od nekolicine školskih kolega koji su tada osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Dok Pitrzek još nosi psihološke ožiljke tog iskustva, njegov je mučitelj izašao iz komunističke ere kao slobodan čovjek. Sada se Pitrzek nada pravdi od novostvorenog poljskog Nacionalnog instituta za sjećanje. Djelomično modeliran prema njemačkoj Gauckovoj komisiji to se tijelo bavi istraživanjem zločina i optuživanjem počinitelja, kao i obavještavanjem javnosti o komunističkim i nacističkim zločinima “protiv poljskog naroda”.

Poljski ministar pravosuđa ovaj mjesec imenovao je 15 tužitelja koji će istraživati zločine koji su se dogodili između rujna 1939. i pada komunizma u prosincu 1989. godine. Mreža regionalnih ureda tog institututa, s glavnim stožerom u zgradi varšavskog suda, počet će otvarati dosjee tajne policije javnosti već sljedeće godine. Poljski sudovi počeli su voditi procese za staljinističke zločine još 50-ih godina, ali su kazne bile blage zbog političke situacije i nedostatka dokaza. Novi institut, koji vodi profesor prava Leon Kieres, moći će se baviti primjerenijim kaznama upravo zbog pristupa nekada tajnim dosjeima i zbog svoga studiozno-apolitičnog stava. Član Solidarnosti od 1980. godine Kieres je iz njega izašao kad je preuzeo položaj u institutu te sada ne pripada nijednoj političkoj stranci. Premda gaji neutralan imidž, vjerojatno će se naći pod pritiskom ljevice ako bude preoštar tužitelj, ili desnice, ako bude preblag. (FT)