Večernji list: 26. 8. 2000.

TRI TJEDNA PRIJE POČETKA SLOVENSKE PREDIZBORNE KAMPANJE
Žele ubiti Janšu
Slovenski ministar obrane i prvak Socijaldemokratske stranke Janez Janša (42) primio je prijeteće pismo kojim mu, do sada nepoznata, Organizacija otpora poručuje da ga je njezin "pučki sud bezuvjetno osudio na smrtnu kaznu" te da će presuda biti izvedena u roku od mjesec dana. Njima je "zasmetala" Janšina politička aktivnost i smatraju da je njegovom zaslugom u Sloveniji "ustoličena klerofašistička, belogardistička vlada".
Kopiju pisma primio je i predsjednik slovenskog parlamenta dr. Janez Podobnik i pripisu
je ga ozračju predizborne kampanje. Janša objašnjava da su takve prijetnje, otkako je na vlasti Bajukova vlada, češće no što su bile ranije, ali drži da te prijetnje nisu tako opasne kao što znaju biti oni koji, bez prethodne obavijesti, doista nešto učine.
Prijetnju je sasvim ozbiljno shvatila slovenska policija i pokrenula istragu, a slovenska javnost doznaje da takve prijetnje u političkom životu njihove države nisu rijetke. Posebno pred izbore u biračkom se tijelu uvijek nađe netko tko bi se na najgrub
lji način obračunao s nekom političkom osobom, a jedina je prava žrtva takvog raspoloženja u tijeku posljednjih deset godina bio kandidat za predsjednika države Ivan Kramberger. Njega je u lipnju 1992. godine na jednom predizbornom skupu u Jurovskom dolu hicem iz lovačke puške ubio jedan mještanin kojem je zasmetao Krambergerov nastup. Kasnije suđenje nije otkrilo političke motive tog atentata.
LJUBLJANA Vlado Zagorac