Jutarnji list: 29. 8. 2000.

EKSPLOZIJA U GOSPIĆU Pod nepoznatim okolnostima stradao svjedok zločina u Lici

Gospić: Poginuo zaštićeni haaški svjedok Milan Levar

GOSPIĆ - Milan Levar, haaški svjedok iz Gospića, poginuo je jučer u 15,45 sati od eksplozije nepoznate naprave u dvorištu svoje obiteljske kuće u Kaniškoj ulici 29. Prema prvim neslužbenim informacijama, Levar, po zanimanju automehaničar, popravljao je svoj stari automobil kad je došlo do eksplozije čiji se uzroci još uvijek utvrđuju.

Policija u trenutku zaključenja ovog izdanja Jutarnjeg lista, dok je još trajao očevid, nije mogla reći o kakvoj je eksplozivnoj napravi riječ, odnosno radi li se o atentatu na Levara koji je preminuo od više ozljeda na tijelu zadobivenih u eksploziji. Sinoć je tijelo Milana Levara prevezeno u gospićku bolnicu na obdukciju čiji bi nalazi trebali biti poznati uskoro.

Sve okolnosti nesreće pokraj obiteljske kuće gdje je pokojnik imao više starih automobila koje je popravljao za sebe i druge, a gdje se navodno u trenutku eksplozije nalazio i njegov sin, treba utvrditi istražni sudac gospićkog Županijskog suda Pavao Rukavina te Odjel kriminalističke policije PU ličko-senjske, koji su provodili očevid na kojem je bio i zamjenik županijskog državnog odvjetnika Željko Brkljačić, vještak obducent Zavoda za sudsku medicinu riječkog Medicinskog fakulteta te ekipa iz Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a. Iz PU ličko-senjske priopćeno je kako se kriminalistička obrada ovog slučaja nastavlja.

Milan Levar, dragovoljac domovinskog rata, bio je zaštićeni svjedok Haaškoga suda koji je istražiteljima tribunala rekao da su general Mirko Norac i Tihomir Orešković organizirali ubojstva Srba kraj Gospića u jesen 1991. godine. Levar je u to vrijeme bio zapovjednik izvidačko-diverzantskog voda, odnosno specijalne desantne postrojbe. Levar je tvrdio kako su se najgori zločini nad Srbima dogodili izmedu 16. i 18. listopada 1991. godine, dakle kad je grad već bio obranjen i kad su u njega došli Norac i Orešković, a nekoliko je puta i u novinama izjavio da zna imena svih koji su sudjelovali u tim zbivanjima, spomenuvši i visoke državne dužnosnike. Tvrdio je da je državni vrh znao za te likvidacije. U jednom je intervjuu u listopadu 1997. godine izjavio da su ubojice iz Gospića planirali ubiti i dr Franju Tuđmana. Izjavio je i kako je bio svjedok nekoliko teških ubojstava, od kojih se jedno, prema njegovu kazivanju, zbilo u uredu Tihomira Oreškovića.

- Na moje je oči udavljen jedan čovjek. To se dogodilo u prostorijama Tihomira Oreškovića. To nije bilo jedino ubojstvo kojemu sam prisustvovao - izjavio je Levar u listopadu 1997.

Tri godine poslije naveo je još neke pojedinosti o tom zločinu za koji je tvrdio da se dogodio u sobi tajnika Kriznog štaba Gospića Tihomira Oreškovića.

- Sjećam se jedne prilike kad sam došao u zapovjedništvo na sastanak koji se održavao u prostoriji gdje je bio Orešković i ostali. Na podu su ležali mrtvi, zaklani Ijudi, a sastanak se održavao u svoj toj krvi riječi su Milana Levara.

Prozivao Tomca i Budišu

I Orešković i Norac odbacili su Levarove optužbe, a Norac je za tog haaškog svjedoka rekao da je psihički bolestan. Levar je nakon toga pozvao Norca da ga tuži ako je uvjeren da su optužbe protiv njega doista potpuno izmišljene i plod nečije bolesne mašte. Levar je u travnju ove godine prozvao dvojicu istaknutih političara iz nove vlasti, Zdravka Tomca i Dražena Budišu, da su bili vrlo precizno obaviješteni o svim tim zločinama, ali da ništa nisu poduzeli. I Tomac i Budiša to su opovrgnuli. Tomislav Merčep koji je ujesen 1991. godine bio zapovjednik pričuvnog sastava MUP-a u Gospiću izjavio je da je Levarovo svjedočenje vjerodostojno i da su obavještajne službe i državni vrh znali za organizirane likvidacije. I Josip Manolić rekao je za Levara da je on "djelomično vjerodostojan svjedok". U noći sa 5. na 6. listopada 1997. godine postavljena je ručna bomba u kamion ispred ulaznih vrata kuće Levarove majke Katice. Otkriven je i počinitelj, a policija ga je identificirala inicijalima N. N. Nakon toga Levarova je majka Katica novinarima rekla kako ju je nekoliko dana prije zvala nepoznata žena i prijetila joj da će ostati bez sina ako on nastavi davati izjave u novine.

N. Đula, M. Borovac

Levar jučer Fokusu rekao da mu opet prijete

ZAGREB – Zadnji javni nastup Milana Levara bio je kraći intervjuu tjedniku Fokus 11. kolovoza.

Milan Levar je novinaru Fokusa Željku Peratoviću potvrdio informaciju Slobodne Dalmacije o postojanju fotografije Drage Krpine, tadašnjeg načelnika IPD-a Ministarstva obrane, i generala Janka Bobetka pokraj desetak leševa srpskih civila i pobunjenika u Medačkom džepu.

- Haaški su nam istražitelji pokazali i neke druge fotografije koje svjedoče da je nakon vojne akcije Medački džep provedeno 'čišćenje terena' od kuća i ljudi - rekao je Levar. Nakon što je UNPROFOR zbog počinjenih zločina protestirao kod hrvatskih vlasti, na teren je izašla saborska komisija koju je vodio Luka Bebić, a u kojoj su bili i general Bobetko, brigadir Krpina, Perica Jurić i drugi, tvrdi Levar te dodaje:

- Ne znam tko ih je fotografirao uz leševe, no činjenica je da te fotografije postoje. Pouzdano znam da su slične fotografije tada dospjele i do čelnika Sabora Manolića i tadašnjeg predsjednika Mesića. Na pitanje što je Bebićeva komisija potom napravila, Levar je odgovorio: - Vidjelo se da je zločin nemoguće prikriti pa je odgovornost prebačena na druge ljude. Umjesto Mirka Norca kao žrtveni janjci su poslužili Mile Kosovič, kojeg je Sušak na brzinu imenovao zapovjednikom 118. brigade, a potom ga 'zbog sumnji u kršenje Ženevske konvencije u Medačkom džepu' smijenio, te general Rahim Ademi koji je također smijenjen.

Nakon tog nastupa, prema tvrdnjama novinara Peratovića Levar je doživio novi val napada i prijetnji.

Mile Kosovič Večernjem listu od nedjelje potvrdio je postojanje dvostruke zapovjedne linije u Medačkom džepu, kao i da su on i Ademi smijenjeni zbog te akcije iako ju je na terenu vodio Mirko Norac, pod patronatom ministra Šuška. Levar je s Peratovićem zadnji put razgovarao jučer oko podneva, kada mu je rekao da je zbog prijetnji Viktorija Ropac, sestra drugog haaškog svjedoka Zdenka Ropca završila na psihijatriji. Sumnju u okolnost Levarove smrti izrazio je jučer navodno i Josip Manolić. S.P.S.D.