Jutarnji list: 31. 8. 2000.

Brat Vice Vukojevića provalio u stan u vlasništvu Stanice za južne kulture

DUBROVNIK - Brat ustavnog suca Vice Vukojevića, Mladen Vukojević, u ponedjeljak navečer provalio je u stan u vlasništvu Stanice za južne kulture. Vukojeviću, kao bivšem ravnatelju Stanice, stan od 200-tinjak četvornih metara u izgradnji u ulici dr. Vlatka Mačeka bio je dodijeljen na korištenje. Ugovor o korištenju stana za službene svrhe u travnju je poništilo novo Upravno vijeće nakon Vukojevićeva razrješenja s mjesta ravnatelja. U utorak je Mladen Vukojević bio i na razgovoru u policiji koja je, prema riječima direktora Stanice Darka Ivankovića, podnijela krivičnu prijavu zbog nasilnog ulaska.

Novo Upravno vijeće raspisalo je javni natječaj za prodaju stana koji je procijenjen na 277.500 njemačkih maraka, a čime bi se riješila većina financijskih problema Stanice.

- U ponedjeljak su Mladen Vukojević i još jedna osoba čekićem razbili vrata lođe i nasilno ušli u stan. Od ponedjeljka stalno netko od Vukojevića "dežura" u stanu - kaže Ivanković.

U spornom ugovoru za korištenje stana piše da Vukojević treba plaćati Stanici sto kuna mjesečno i ima pravo otkupa po cijeni od 1020 maraka po četvornome metru. Upravno vijeće, koje je produžena ruka našega većinskog vlasnika Ministarstva poljoprivrede, poništilo je ugovor i raspisalo javni natječaj - rekao je Ivanković.

Nakon što su radnici čuli da je Vukojević promijenio bravu i počeo prebacivati stvari u stan, okupili su se ispred.

- Okupljanje radnika potaknuo je bezobrazan način ulaska u stan - rekla je sindikalna povjerenica Stanice Marija Zec te naglasila da će radnici ostati ispred stana sve dok se situacija sudski ne riješi. Mirjana Vukojević rekla je da su oni kupili stan, a da su radnici gladna rulja koja bi im sve uzela. Za ugovor koji to dokazuje rekla je da ne zna gdje je. Komentirajućijavni natječaj, Mirjana Vukojević je rekla da je to nehuman način rješavanja radničkih plaća. "Ovoje jedini način da moja obitelj ostvari prava. Sve je ovo mučno, ali obitelj Vukojević ne odustaje od stečenih prava", napisala je na komadu papira vidno uzrujana Mirjana Vukojević, koja je rekla da će jedino na taj način dati izjavu.

Nike Pranjić