Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2000.

U FOKUSU: KAKO SE KROJI NOVA DIPLOMATSKA ELITA U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA
Caratan u Moskvu, Piculin brat asistent na fakultetu!?

Nova tajnica MVP-a Tatjana Kralj-Draganić nema ni jednog dana staža u diplomaciji, a iskusni veleposlanici s akademskim titulama na Zrinjevcu sada bivaju raspoređeni na neprimjereno niske funkcije - Je li slučajnost i to da je mjesto veleposlanika u Moskvi ponuđeno dekanu Branku Caratanu, dok je mjesto asistenta na Fakultetu političkih znanosti dobio brat ministra Tonina Picule?

Piše: Ante GUGO


Zahvaljujući brojnim aferama koje ovih dana potresaju zemlju, sasvim nezapaženo prolazi događaj koji bi za Hrvatsku mogao imati dalekosežne posljedice. Mediji su se tek dotaknuli kolektivne smjene čak 34 veleposlanika i u navali već spomenutih afera ostalo je skriveno pitanje kako će i među kojim kadrovima nova vlast pronaći 34 nova iskusna diplomata.
Poznato je, naime, da veleposlanika treba usavršavati i školovati godinama. To, doduše
, na početku hrvatske samostalnosti i nije bio slučaj, nego su problemi rješavani pozivanjem znanstvenika, sveučilišnih profesora i drugih akademskih obrazovanih građana koji su imali nekakva iskustva u međunarodnim kontaktima zahvaljujući suradnji u stručnim skupinama raznih UN-ovih tijela, ili su imali dobre veze po svijetu sa svojih znanstvenih gostovanja. Zajedno sa stvaranjem i izgrađivanjem države stvarala se i diplomatska mreža čiji dio nova vlast sad jednostavno odbacuje.

Fotelje zaslužnima

Zanimljivo je da u novoj vlasti ne pokušavaju prikriti da je riječ o politizaciji problematike smijenjenih veleposlanika. Tvrdi se tako da su razriješeni veleposlanici koji su bili stranački kadrovi HDZ-a. Zato bi trebalo vjerovati da će umjesto 34 smijenjena veleposlanika na dužnost stupiti nestranački stručnjaci. No, nekoliko činjenica govori da to neće biti tako.
Najprije, činjenica koja govori da veleposlanici neće biti birani isključivo prema stručnosti, jesu rasprave koje se o tome već vode unutar stranaka še
steročlane vladajuće koalicije. Već sad su počele međusobne trzavice o tome tko je koliko zaslužan i tko bi htio u koju državu. Sudeći po interesu, neće biti ništa od najavljene racionalizacije hrvatske diplomatsko-konzularne mreže u svijetu.
Nadalje, činj
enica se odnosi na otvorenu najavu novog ministra vanjskih poslova koji je rekao da je nekad HDZ određivao kadrove, a da to sad moraju činiti stranke šestorice. Nije li u vrijeme parlamentarnih izbora netko govorio o promjeni ponašanja? Ali da promjene ponašanja nema i da je neće biti govori i još jedna, možda najpogubnija činjenica.
Poznato je s koliko su se žestine članovi nekadašnje oporbe, a danas vladajuće koalicije, obrušavali na podatke o nacionalnosti koje su pojedini dužnosnici pisali u svojim živo
topisima. Bilo je za očekivati da će promjenom vlasti takva praksa prestati. Na određen način i jest, ali zamijenjena je nečim drugim.Tako je prema životopisu koji je moguće pročitati na stranicama Interneta, nova tajnica MVP-a Tatjana Kralj-Draganić rođena u Požegi, u Srbiji. U skladu s kritikama starog trenda, odnosno u duhu današnjeg ponašanja političara, na svježem primjerku životopisa Tatjane Kralj-Draganić nema podataka o nacionalnosti, ali je zanimljivo da je u prvim životopisima koje je dostavila MVP-u ona naglašavala da je ateist. To je očito novi trend pisanja životopisa u tom ministarstvu, kao i naznake poput onih da je netko posljednjih pet godina diskretno, ali intenzivno surađivao s SDP-om.
Inače, gospođa Kralj-Draganić je vrlo dinamična osoba.
U posljednjih deset godina čak je pet (1993.-1998.) boravila u Kanadi, promijenila je čak četiri posla, odnosno četiri ustanove gdje je kao pravnica s položenim pravosudnim ispitom radila. Na svoje sadašnje mjesto postavljena je na izričit zahtjev čelništva SDP-a.
Dvije stvari su posebno zanimljive vezano uz tajnicu MVP-a. Prvo, tajnik tako važnog ministarstva postala je osoba bez ijednog dana iskustva u diplomaciji i sa samo pet godina radnog iskustva u čak četiri poduzeća ili ustanove, dok, na drugoj str
ani, iskusni veleposlanici s akademskim titulama bivaju raspoređeni na njima neprimjereno niske rangove.

Put u Kanadu

Drugo, na svoj prvi službeni put iz MVP-a nova tajnica je išla u Kanadu, gdje joj živi suprug koji je tamo otišao početkom 90-ih. Doduše, bolji poznavatelji prilika tvrde da je ulogu u njezinu postavljanju odigrao i Bojan Kolesar, sadašnji načelnik za kadrovska pitanja u MVP-u, a ranije osoba koja je u tom ministarstvu vodila poslove oko izdavanja dozvola strancima za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, te za nabavu stvari kao što su automobili i informatička oprema. Pouzdani izvori kažu da je Kolesar zbog tih svojih ranijih poslova imao nekih nesporazuma s čelništvom Ministarstva zbog čega je bio smijenjen. U kuloarima MVP-a se priča da je u to vrijeme Kolesar, u samo jednom mjesecu, imao troškove reprezentacije čija je visina odgovarala troškovima za reprezentacija ostatka ministarstva. Bilo bi zanimljivo čuti kako se ovo uklapa u najavljenu racionalizaciju rada ovog ministarstva.
Ali, sve to mo
gu biti i samo slučajnosti, isto kao što je vrlo vjerojatno slučajna priča da je mjesto veleposlanika u Moskvi ponuđeno Branku Caratanu, novom dekanu Fakulteta političkih znanosti, koji je ovih dana na mjesto asistenta primio brata ministra Tonina Picule. No, dobri diplomati paze i na takve slučajnosti i podudarnosti — ako im je, dakako, uopće stalo do mišljenja javnosti.