Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2000.

BOŠNJAČKI MEDIJI NAJAVLJUJU PREOKRET U SLUČAJU ŠEFA TZV. ZAPADNE BOSNE
Sudski proces Abdiću u Zagrebu?

U Sarajevu tvrde kako su hrvatske pravosudne vlasti diplomatskim kanalima potvrdile da će suditi Fikretu Abdiću zbog ratnih zločina za koje ga optužuju vlasti u BiH

Pišu: B. LUŠIĆ i I. DOŠEN

ZAGREB — Hrvatska je spremna provesti sudski postupak protiv Fikreta Abdića, najavili su sarajevski mediji. Prema informacijama koje je objavio najtiražniji dnevnik u BiH "Dnevni avaz", službeni Zagreb diplomatskim je putem u Sarajevo uputio informaciju da je Hrvatska spremna sudski procesuirati kontroverznog Babu protiv kojega su bosanskohercegovačke vlasti podigle optužnicu za ratne zločine u njegovoj "autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna".
Bihaćka optužnica poziva se u jednom
svom dijelu i na izvješća nekadašnjeg UN-ova izvjestitelja za ljudska prava Tadeusza Mazowieckog koji je, kako su tada izvještavali mediji, plakao vidjevši logore na području Velike Kladuše. Abdićeva samoproglašena Zapadna Bosna doživjela je krah 1995. godine tijekom akcije Oluja, kada se Abdić preselio u Hrvatsku, te ubrzo dobio državljanstvo. Još uvijek se nagađa je li domovnicu dobio zbog bliskih veza s bivšom nomenklaturom ili zato što je previše znao o njima pa ih je time "držao u šaci".
Iako je BiH tr
ažila izručenje Fikreta Abdića, koji već nekoliko godina živi i radi u Rijeci gdje je vlasnik poduzeća Finab, on ne može biti izručen, ima hrvatsko državljanstvo pa mu se može suditi isključivo u našoj zemlji, osim ako Haaški sud protiv njega podigne optužnicu. Svojedobno su hrvatski pravosudni organi, prvo sud u Rijeci, a zatim i Vrhovni sud odbili zahtjev BiH za Abdićevo izručenje.
Kako su iz Haaga stizale informacije da se o Abdiću samo vodi istraga, a o optužnici nije bilo riječi, svi napori pravosudnih
tijela BiH za izručenjem ostali su bez ikakvog efekta. Naime, prema tzv. Pravilima puta iz 1996. nijedan sud u BiH ne može procesuirati ratne zločine ako prethodno za svaki pojedini slučaj ne dobije suglasnost Haaškoga suda.
Kako piše "Dnevni avaz", hrvat
ske vlasti su sada od kantonalnog tužilaštva u Bihaću, koje je podiglo optužnicu protiv Abdića, zatražile potrebnu dokumentaciju i optužnicu. U ovu "akciju", tvrdi "Dnevni avaz", uključio se i veleposlanik BiH u Hrvatskoj Hasan Muratović koji je nedavno posao pismo kantonalnom sudu u Bihaću u kojemu je naveo spremnost službenog Zagreba da pokrene sudski postupak protiv Babe. O detaljima tog pisma pokušali smo dobiti informaciju od veleposlanika Muratovića, no on se trenutno ne nalazi u Zagrebu.
Tijekom posj
eta Sarajevu pred nekoliko mjeseci, predsjednik Stipe Mesić sa svojim je sugovornicima razgovarao i o tom pitanju te je tada kazao kako Abdiću, ako tvrdi da je nevin, ekstradicija u BiH može samo koristiti pa je najbolje da svoju nevinost tamo dokazuje.
S
druge pak strane, iz krugova bliskih Fikretu Abdiću na takve ocjene stigao je i odgovor, naročito u vrijeme kada se spekuliralo o mogućnosti da Haaški sud ipak zatraži Babino izručenje. Abdićev glasnogovornik tada je izjavio da će Babo otići u Haag, ali samo kao svjedok u sudskom procesu protiv Alije Izetbegovića!
Bude li inače Republika Hrvatska procesuirala Fikreta Abdića, po slovu zakona bi za taj proces nadležan bio Županijski sud u Rijeci. Naime, u odredbi članka 26. ZKP-a stoji da ako nije poznato mje
sto izvršenja djela ili je ono počinjeno izvan teritorija RH - za suđenje je nadležan sud na čijem području okrivljenik ima prijavljeno prebivalište ili boravište.
Pomoć u pravnom sagledavanju ovog problema pružio nam je sudac Damir Kos, zamjenik predsjedn
ika zagrebačkog Županijskog suda - na kojemu bi se možda i moglo suditi Babi. Naime, nije nemoguće da se radi ekonomičnosti postupka sud kome se dodijeli "slučaj Abdić" proglasi nenadležnim, kao što je to bilo u slučaju Riječanina Vinka Sindičića, kome se sudilo u Zagrebu.

IZJAVA PREDSJEDNIKA STJEPANA MESIĆA:
Izručenje nemoguće

Predsjednik Mesić u četvrtak je na konferenciji za novinare kazao kako nije bio upoznat s napisima objavljenim u sarajevskim medijima o mogućnosti suđenja Fikretu Abdiću u Hrvatskoj. No, on nije isključio mogućnost da o tome razgovara s predsjedateljem Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem tijekom njihova susreta u petak u Dubrovniku.
— Možda i gospodin Izetbegović sam pokrene to pitanje. Fikret Abdić je hrvatski državljanin, a pre
ma zakonu Hrvatska svoje državljane ne može izručivati drugim zemljama, nego samo Haaškom sudu ako on to zatraži. Postojala je mogućnost da se u slučaju Fikreta Abdića utvrde eventualne nepravilnosti po pitanju dobivanja državljanstva, ali i tu su, koliko mi je poznato, svi rokovi već istekli. Ako on bude optužen od strane hrvatskih pravosudnih organa, ili ako Državno odvjetništvo dobije dokaze protiv njega, onda mu se može suditi u Hrvatskoj. Dakle, izručit ga se ne može, ali suditi mu se ovdje može — kazao je Mesić.