HRT VIJESTI: 01. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA O LEVAROVOJ POLITIČKOJ OPORUCI

1. rujna - Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga predstavio je na konfreneciji za novinare u Zagrebu pismo što mu ga je Milan Levar uputio potkraj prošle godine, a u kojem se teško terete predstavnici bivše vlasti za bezakonje tijekom rata u Gospiću. Za ubojstvo Levara, Paraga smatra odgovornim visoke predstavnike HDZ-ove vlasti, ali i neučinkovitost i nespremnost nove vlasti da se obračuna sa, kako je rekao, HDZ-ovom paralelnom vlasti.

To pismo, koje naziva Levarovom političkom oporukom, Paraga je, kako tvrdi, nedavno uputio i Ministarstvu unutarnjih poslova. Ističe kako u interesu istrage ne želi govoriti o imenima koje Levar tereti za zločine nad civilima u Gospiću, kako Srba tako i nepoćudnih Hrvata. Paraga tvrdi da se Levar predstavnicima nove vlasti obratio za pomoć zbog prijetnji smrću, dok su još bili u oporbi. Upitan o kome je riječ iznio je ime predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića. Milanu Levaru
vrata su zatvorila i razna udruženja za zaštitu ljudskih prava, poput Instituta otvoreno društvo i Hrvatskog helsinškog odbora, dodao je.

Predsjednik HSP-a 1861. je u emotivnom izlaganju pokazao preslike nekoliko Levarovih pisama predstavnicima bivše i sadašnje vlasti te raznim in
stitucijama, u kojima se upozorava na bezakonje u Gospiću tijekom rata. Kao odgovorne za sve nezakonitosti u Gospiću, ali i šire, Paraga je optužio vlast HDZ-a i pokojnog predsjednika Tuđmana. Oni su u potpunosti znali što se događa u Gospiću, rekao je Paraga.