Vjesnik: 01. 09. 2000.

Mesić: Moj put u Sydney bio bi prevelik trošak za porezne obveznike

ZAGREB, 31. klovoza - Zbog teškog gospodarskog stanja u zemlji hrvatski predsjednik Stipe Mesić neće ići na otvorenje Olimpijskih igara u Sydney, u rujnu ove godine. Objavio je to u četvrtak na kraju konferencije za novinare, obrazloživši kako »nema smisla da Predsjednik troši novac dok se hrvatski građani bore za preživljavanje«, a hrvatskim športašima, poručio je, želi uspjeh na OI. Na put u Australiju, dodao je u svom šaljivom stilu, morao bi ići u pratnji osiguranja »da netko iz Gospića ne bi došao i tamo«. Redovitom Predsjednikovom konferencijom za novinare dominirale su ovaj put dvije teme - ubojstvo Milana Levara i dokument o zločinima u Ahmićima koji je, iako označen kao državna tajna, ipak procurio u javnost. Za Levarovo ubojstvo hrvatski predsjednik krivi institucije vlasti koje su morale štititi tog Gospićanina nakon dojava o prijetnjama i nakon što je Haaški sud tražio od MUP-a njegovu zaštitu još za mandata HDZ-ova ministra policije Ivana Penića. Prema Mesićevu mišljenju, šef gospićke policije Dubravko Novak trebao bi biti smijenjen jer je tvrdio da ne zna ništa o pokušajima teroriziranja Levara, unatoč tome što je Levar ukazivao na prijetnje. »Moram prigovoriti institucijama hrvatske države koje nisu na vrijeme reagirale kad se mokrilo po spomenicima, kad se gradio spomenik Juri Francetiću i kad su se rušili spomenici... Ovo je sad odgovor na muk koji dolazi iz određenih institucija«, jasan je bio predsjednik Mesić. Istaknuo je da Vlada i MUP moraju otkriti odgovorne za gospićki zločin jer je »neosporno riječ o zločinu uperenom protiv Hrvatske«, a počinili su ga oni »koji ponovno žele Hrvatsku dovesti u izolaciju«.
Dokument o zločinima u Ahmićima predsjednik Mesić nije vidio, jer je to još kod njegovih savjetnika, no o
stavlja mogućnost da je »dijelom rađen« na temelju transkripata pronađenih u Predsjednikovu uredu.
Sve one koji tvrde da im je dosta optužnica protiv Hrvata, Mesić podsjeća da još nije podignuta ni jedna takva optužnica. Napomenuo je da je Hrvatska s Hago
m potpisala suradnju, ističući da on ne zna hoće li netko biti optužen u Haagu ili će biti pozvan kao svjedok. Mesić smatra da će građani drukčije regirati kad se dokažu pravi zločinci i zlodjela. Podsjeća da je bivša vlast prema zločinima bila tolerantna i da nam ne bi ni trebala suradnja s Haagom da domaće sudstvo radi svoj posao. Osudio je desničara Mladena Schwartza što hvali Levarovo ubojstvo i kaže: »On čini kazneno djelo poticanja na zločin i ova vlast bi ga trebala inkriminirati. Očekujem da se to dogodi«.
Osvrćući se na privredni kriminal u Hrvatskoj i na traganje za 200 najbogatijih obitelji, Predsjednik je i ovaj put istaknuo da je Hrvatska premrežena ortačkim ugovorima. Prema njegovu viđenju, onima koji su se bespravno obogatili može se ući u tra
g ako porezni uredi odrade svoj dio posla i provjere gdje je, primjerice, netko tko je kupio jahtu ili palaču vrijednu 10 milijuna maraka platio porez - u Hrvatskoj, na Cipru ili na Kajmanskim otocima.
Mesić se slaže s mišljenjem ministra obrane Radoša da
Hrvatska ne treba imenovati veleposlanika u Beogradu odakle su gotovo sve zemlje povukle svoje veleposlanike. Predsjednik smatra da u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu trebaju sjediti samo otpravnik poslova i konzularni službenici.
Govoreći o požarima
diljem hrvatske obale, predsjednik Mesić je ponovo ukazao na to da bi trebalo obnoviti uredbu o držanju koza - što je dokazana preventiva protiv požara. Izjavio je da smo nespremni dočekali požare od kojih su mnogi prešli iz BiH, što se moglo spriječiti pravodobnim potpisivanjem sporazuma.
Vladina plitvička predviđanja rasta društvenog bruto proizvoda od 3,5 posto smatra tek prvim projekcijama koje su ipak za Hrvatsku, po njegovom mišljenju - premale.

Miroslava Rožanković