Novi list: 01. 09. 2000.

VLADA JOŠ OČEKUJE IZVJEŠTAJE TAJNIH SLUŽBI

Preko Ahmića do Pašalića i Rebića

Zataškavanje zločina moglo bi do optuženičke klupe dovesti i generale Gotovinu, Domazeta, ali i Petkovića, koji je proveo naum vrha

ZAGREB - Dokument MUP-a pod nazivom “Pregled saznanja o događajima vezanim za zločine u Ahmićima s prijedlogom daljnjeg postupka” koji je 21. kolovoza stigao u ruke najvažnijih državnih dužnosnika još je pod oznakom državne tajne.

Prema spekulacijama iz pravosudnih krugova, to MUP-ovo izvješće ne može još dugo vremena ostati tajnom, jer zasigurno sadrži vrijedna saznanja na osnovu kojih se može krenuti u kazneni progon izravnih krivaca za ratni zločin u Ahmićima. Kao što je poznato, visoki predstavnici Haškog suda već su potvrdili da će hrvatskom pravosuđu prepustiti procesuiranje odgovornih za Ahmiće.

No, dokument donosi i važna saznanja o djelovanju nekih bivših dužnosnika vlasti, ponajprije Ivića Pašalića i Markice Rebića, koji su godinama uspješno zataškavali taj zločin. To bi moglo biti razlogom još jednog suđenja, ali za opstrukciju suradnje s Haškim sudom i ometanje istrage zločina u Ahmićima. Za to bi na red morali doći, osim spomenutih Pašalića i Rebića, i generali Ante Gotovina, Davor Domazet, ali i Milivoj Petković, koji je pristao provesti u djelo njihov naum.

Za početak konkretnih događanja, vjerojatno se još čekaju i izvješća drugih službi koje posjeduju relevantna saznanja, pa da se krene u kazneni progon za jedan od najpoznatijih zločina tijekom rata u BiH. Naime, zamjenik premijera Goran Granić zatražio je i od ostalih državnih tijela i tajnih službi izvješća o podacima koje posjeduju, a vezani su uz zločin u Ahmićima. Dakle, dokument sličan MUP-ovom Vladi i predsjedniku Republike još duguju barem HIS, SIS i UNS.

No, unatoč oznaci “državna tajna” javnost već posjeduje neke informacije o sadržaju MUP-ovog izvješća, o čemu je naš list izvijestio. Uz rekonstrukciju kretanja četvorice osumnjičenih za ratni zločin u Ahmićima - Ante Furundžije, Miroslava Brale, Žarka Andrića i Paška Ljubičića - možda najvažniji dio odnosi se na instruiranje generala Milivoja Petkovića za svjedočenje u procesu protiv generala Tihomira Blaškića. Naime, prema tjedniku “Nacional” koji je otkrio postojanje MUP-ovog izvješća, generala Petkovića su u Predsjedničkim dvorima u više navrata pripremali za nastup u Haagu.

U tome je, navodno, sudjelovao i sam Franjo Tuđman, a bili su prisutni i Ivić Pašalić, general Davor Domazet, Markica Rebić, general Ante Gotovina i operativac SIS-a Stipan Udiljak.

Od tri mjeseca do pet godina zatvora

Ukoliko su informacije što ih je objavio Nacional točne, Vlada još treba krenuti u kazneni progon političara i obavještajaca koji su ometali pravosuđe. Kazneni zakon dovoljno je jasan i omogaćuje Državnom odvjetništvu, pravosudnoj instituciji koja pokreće kaznene postupke, da prijavi upletene političare. Naime, Zakon predviđa više nedjela za koja se mogu okriviti general Milivoj Petković i osobe upletene u pripremanje i vježbanje njegovog iskaza u Haagu. To su neprijavljivanje kaznenog djela za koje se može dobiti kazna do tri godine zatvora, zatim davanje lažnog iskaza koje se kažnjava sa tri mjeseca do pet godina boravka u zatvoru, te sprečavanje dokazivanja, za koje sud može odrezati kaznu do pet godina.

S. ABRAMOV