Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2000.

SKUPŠTINA DIONIČARA NEKADAŠNJEGA NERETVANSKOG DIVA
"Razvitak" Jambi pokazao vrata!

Dioničarska Skupština je uskratila povjerenje dosadašnjim članovima Nadzornog odbora, među kojima je i Stipe Gabrić Jambo zbog nezadovoljstva većinskog vlasnika njihovim vođenjem poduzeća u protekloj godini

Piše: Stanislav SOLDO

METKOVIĆ — Na redovitoj Godišnjoj skupštini "Razvitka" d.d. održanoj u četvrtak u Metkoviću, na prijedlog većinskog vlasnika, Hrvatskog fonda za privatizaciju, formirani su novi Nadzorni odbor i novo Predsjedništvo Skupštine društva. Suprotno zakonu o trgovačkim društvima, na Skupštini se, bez ikakvih obrazloženja, nisu pojavili sada već bivši članovi Nadzornog odbora Ante Iličić i Stipo Gabrić Jambo, ali to nije utjecalo na donošenje pravovaljanih odluka.
Umjesto dosadašnjeg predsjednika i dopredsjednika Skupštine društva Antuna Prce i Ante Alimića izabrani
su Hrvoje Jerković i Mladen Prisac, dok su članove Nadzornog odbora, Antu Iličića, Stipu Gabrića Jamba, Antuna Prcu i Ivana Gabrića zamijenili Josip Mikulić, Branko Tepić, Ivo Margeta, Ivica Volarević Buć i Damir Žderić.
Dioničarska Skupština je uskratila
povjerenje dosadašnjim članovima Nadzornog odbora zbog, kako je rečeno, nezadovoljstva većinskog vlasnika njihovim vođenjem poduzeća u protekloj godini. Tako je "slučaj Razvitak", koji su mnogi ocjenjivali jednom od većih pretvorbenih afera, doživio svoj epilog. Do sada provedena privatizacija najvjerojatnije se ponovno vraća na početak.
Podsjetimo, mali dioničari "Razvitka" punih šest godina optuživali su metkovićkog gradonačelnika Stipu Gabrića Jamba da je u suradnji s trenutačnom Upravom obezvrijedio "Ra
zvitak" prisvojivši njegove najprofitabilnije dijelove - klaonicu i hladnjaču - za poduzeće "Jambo" u vlasništvu svoga brata Bože Gabrića.
Nedavno je počela i sudska istraga u kojoj se Stipu Gabrića, Božu Gabrića i predsjednika Uprave "Razvitka" Tončija Je
rkovića tereti za prisvajanje protupravne koristi za tvrtku "Jambo" u iznosu oko 17,9 milijuna kuna. Navodno je "Razvitak" kupovao robu od tvrtke "Jambo" po višim cijenama od tržišnih, koju nije plaćao, da bi kasnije poduzeće "Jambo" svoja potraživanja naplatilo kompenzacijom "Razvitkovih" nekretnina.
Predsjednik Uprave Tonči Jerković, po završetku Skupštine rekao je kako je ona protekla u konstruktivnom ozračju.
— Čula se različitost mišljenja koja postoje u "Razvitku" niz godina. Fond, kao većinski vlasni
k, mora jasnije pristupiti neriješenim vlasničkim odnosima u ovom poduzeću. Očekujem nakon ove Skupštine bolju poziciju za poslovanje dioničkog društva "Razvitak" — kazao je Tonči Jerković.
Novoizabrani predsjednik Skupštine Hrvoje Jerković naglasio je da
se smjena Nadzornog odbora trebala dogoditi puno ranije.
— Trebalo je u "Razvitku" ostaviti brojne trgovačke objekte po primorju i otocima, klaonicu i pekaru, a ne ih prodavati — zaključio je Jerković.

 

Kriva je Uprava!

Kriminal u "Razvitku" je po opsegu pljačke jedan od najtežih oblika u županiji, a možda i Hrvatskoj — kazao je predsjednik Udruge malih dioničara i glavni oponent dosadašnje Uprave Nikola Vučković. On se nada, rekao je, da će se nadležne državne institucije aktivnije uključiti u rasvjetljavanje kriminalnih djela.
— Situacija u poduzeću ni približno nije onakva kakvom je u financijskom izvješću predstavlja Uprava. Nedostaju relevantni podaci o poslovanju, a upitan je i stvarni temeljni kapital budući da su
najznačajniji dijelovi imovine rasprodani, a za to isključivu odgovornost snosi Uprava. U ovom trenutku je najvažnije da je Skupština protekla bez nekih većih problema. Izbor Nadzornog odbora nije baš onakav kakvoga smo mi očekivali, ali nadamo se da će i s ovim ljudima biti sve u redu — dodao je Vučković.