Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2000.

Haag se vraća u Ahmiće?

Stvari se dinamično mijenjaju, a u sljedeća dva do tri tjedna doći će do dramatičnih promjena. Tim je riječima Blaškićev odvjetnik Nobilo komentirao najnovije rezultate istrage MUP-a o zločinu u Ahmićima koji pokazuju da s tim Blaškić nije imao ništa

Piše: Tihomir Dujmović


Stvari se dinamično mijenjaju, a u sljedeća dva do tri tjedna doći će do dramatičnih promjena. Tim je riječima Blaškićev odvjetnik Nobilo komentirao najnovije rezultate istrage MUP-a o zločinu u Ahmićima koji pokazuju da s tim Blaškić nije imao ništa. Pokaže li se do zadnjeg zareza točnom ova istraga MUP-a o zločinu u Ahmićima, otpada ključni crimen zbog kojega je Blaškić osuđen na fantastičnih 45 godina robije!
Dobro obaviješteni krugovi tvrde u tom kontekstu da niti jedan Bošnjak, svjedočio javno ili tajno, nije u Haagu izravno optuživao Blaškića, a čak su i neki
britanski časnici koji su sjedili u Vitezu cijelo vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata stali na Blaškićevu stranu.

Cinizam

Dakle, u Haagu nisu pri izricanju kazne imali jednoznačne informacije o Ahmićima, ali se Claude Jorda ipak odlučio za kaznu od 45 godina. Još će se vidjeti je li tko generalu Petkoviću šaptao kako svjedočiti u slučaju Blaškić, no sada je posve jasno da je stara vlast znala što se u Ahmićima dogodilo i da je pomno skrivalo pravu i cjelovitu istinu. Zato je njihovo protestiranje protiv kazne bilo više negoli cinično. Trenutak od kad se doznalo da je MUP napravio svoju istragu i locirao osumnjičene, pokazao je da je sada počelo pravo natjecanje u tome da se što više politički "participira" u toj otkrivenoj nevinosti.
Premijer Račan je tada us
tvrdio da je "šokiran". On je tada dodao: "Bez sumnje riječ je o teškoj kazni koju će vjerojatno biti moguće preispitati u žalbenom postupku", dodajući da se zalaže da se kazna još jednom preispita. Šef Sabora Tomčić je rekao tada: "Takva presuda za mene je iznenađenje najvišeg ranga." On je dodao da će se morati "sačekati mišljenje pravne struke i konzultacije unutar hrvatskih političkih čimbenika kako bismo mogli odgovoriti kakav će u budućnosti biti odnos RH prema Sudu u Haagu". Ministar Ivanišević je tada ustvrdio: "Neugodno sam iznenađen visinom kazne. Visoku kaznu sam očekivao, no njezina strogost me iznenadila. Sad je jasno da je visina kazne primjer za slučajeve zapovjedne odgovornosti."
Premijer dakle čeka žalbu, Tomčić je već spremao preispitati od
nos prema Haagu, a Ivanišević hladno konstatira da je to primjer za slučajeve zapovjedne odgovornosti", dakle, tu smo gdje smo, iako će biti i ubuduće kad se bude radilo o zapovjednoj odgovornosti! Tada je jedino šef HSLS-a Budiša rekao: "Smatrao sam i smatram Tihomira Blaškića nevinim čovjekom. Ovo je strašna kazna koja dovodi u pitanje vjerodostojnost Haaškog suda. Nakon ovakve kazne mislim da će suradnja Hrvatske s Haaškim sudom biti otežana."
Dakle, već i površna analiza sadašnjih prvih reakcija pokazuj
e da su sve moguće daljnje diskusije oko Haaškog suda, reagiranja na prvu loptu kad se radilo o slučaju Stipetić, u osnovi bile inspirirane, sad je izvjesno, nepravdom koja se dogodila Blaškiću. No, vlast je tada prešla preko te činjenice. Vlast nije reagirala primjereno činjenici da je Blaškić bio de facto osuđen po zapovjednoj odgovornosti, pa su tako oni koji su i onda ustali protiv krivnje po toj osnovi, isti stav zadržali i u daljnjim pričama o hrvatskim generalima u Haagu, dok su oni drugi, koji su taj događaj primili sliježući ramenima, ostali na istim pozicijama.
Kad je Budiša rekao da je Blaškić nevin, optužen je za desničarenje i nacionalizam! Danas kad se pokazuje da Blaškić nije kriv za Ahmiće, svi se guraju u prvi plan ne bi li papagajski ponavl
jali tu tvrdnju. Ali, ne samo da se taj detalj prešućuje nego se ide još i dalje pa neki mediji tvrde da u MUP-ovu elaboratu nedostaju oni fragmenti ahmićke tragedije koji bi se mogli naći u Ministarstvu obrane koje vodi Jozo Radoš! Kad tvrdi da je Blaškić nevin, Budiša je desničar, kad se pokaže da je bio u pravu, onda ispada da bi se moglo otkriti još i više o njegovoj nevinosti samo da Jozo Radoš to dopusti! Tko je tu lud?

Paranoje

Preispitivanje Blaškićeve kazne, koje sada slijedi, zanimljivo je i u kontekstu neprekinutih glasina da se u Haggu pripremaju nove optužnice. Naime, ne smije se zaboraviti da je Blaškić osuđen po zapovjednoj odgovornosti, ali da je optužnica garnirana ne samo točnom tvrdnjom o Hrvatskoj vojnoj umiješanosti u rat u BiH negoli i upravo nevjerojatnom tvrdnjom koja stoji u presudi da "Hrvatska već 150 godina gali aspiracije prema teritorijima koji su smatrani hrvatskim u BiH". Tu je dakle povijesni kontekst za Blaškićevih 45 godina zatvora! Hoće li moguće optužnice protiv hrvatskih generala sadržavati i slične tvrdnje vezane uz hrvatsko-srpske odnose u Hrvatskoj. Po čemu je to nemoguće?
Hrvatski predsjednik Mesić je na konferenciji za novinare, govoreći o zapovjednoj odgovornosti, rekao: "Zapovjedna odgovornost nije tako rastezljiva
kao što se želi prikazati. Zapovjedna odgovornost znači: ako je netko zapovjedio zločin, a nije ga sam izvršio, odgovara, i ako je znao da će zločin biti izvršen, a nije ga spriječio, odgovara, i ako je znao da je učinjen zločin, a nije poduzeo ništa da budu kažnjeni izvršitelji, odgovara. O tome je riječ." Hrvatski Predsjednik ima posve pravo i svaki normalni građanin ove zemlje zacijelo bi se do kraja složio s Mesićem. Problem je jedino u tome što se sada pokazuje da Blaškiću ne pripada niti jedan nivo ove odgovornosti, pa ipak je dobio 45 godina zatvora. Tu počinju sve hrvatske paranoje.