Slobodna Dalmacija: 02. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE:
MUP-u predana Levarova oporuka

ZAGREB — Milan Levar je bio istinski branitelj Gospića i pravi domoljub koji se po cijenu života suprotstavio onima koji su hrvatsku borbu za nezavisnost uprljali zločinom. Pred smrt je ostavio brojne pismene tragove i dokaze koji bi mogli pomoći istragu o onome o čemu je svjedočio. On je vrlo plastično označio krug osoba koje su atakirale na njegov život i obitelj, a nikada nisu saslušani ni procesuirani, jer su bili najuže povezani s vrhom bivše hrvatske vlasti, kazao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga.
On je ustvrdio kako je L
evar ostavio i oporuku o poticateljima i mogućim izvršiteljima njegova ubojstva kojom Paragina stranka navodno raspolaže, i koja je već proslijeđena "najvišim krugovima u MUP-u".
- O svemu znamo puno više nego što sada možemo reći, kako ne bismo doveli u p
itanje tijek istrage - rekao je Paraga.
Citirajući ipak neke navode iz Levarova dokumenta, Paraga je upozorio kako se u njemu govori o dugogodišnjem teroru u Gospiću koji provode pojedinci kako bi prikrili vlastitu udbašku prošlost, te lavinu pljački i zločina čiji su bili ratni organizatori. Levar navodi desetak imena neposrednih krivaca za gospićki teror, među kojima su i osobe na visokim položajima u HV-u, HDZ-u i tajnim službama.
Pokojni Levar upućuje na spregu ovih krugova u prikrivanju razbojstava, a
precizira i nekoliko osoba koji su mu otvoreno prijetile rezanjem grkljana, rušenjem kuće i smrću obitelji, a sve su bili članovi gospićke ekipe SIS-a. Prema Paraginim riječima, u dopisu se također spominju imena i funkcije trojice visokih dužnosnika HDZ-a koji su sudjelovali u odvođenju i ratnim ubojstvima gospićkih civila.
Uz ovu oporuku, istaknuo je Paraga, HSP 1861. raspolaže i Levarovim dopisima upućenim tijekom 1998. godine brojnim uglednicima i ministrima iz sadašnje vlasti, u kojima je molio za pomoć i zaštitu života.
D. KRILE