Večernji list: 02. 09. 2000.

PREDSJEDNIK HSP-a 1861. DOBROSLAV PARAGA NOVINARIMA POKAZAO NAVODNU OPORUKU UBIJENOG LEVARA I USTVRDIO:
Levar je pismom tražio pomoć i od Jakovčića, ali nije dobio odgovor

ZAGREB - Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga jučer je novinarima pokazao i djelomice pročitao oporuku Milana Levara koju mu je ovaj, tvrdi, poslao lani. Oporuku odnosno Levarovo svjedočenje o glavnim krivcima za zločine u Gospiću i okolici Paraga je već proslijedio policiji.
- Levar je ostavio neke pisane tragove, svjedočenja, dokaze koji bi mogli pomoći istrazi u onome o čemu je on svjedočio ili ako se njemu što dogodi. O
n je vrlo precizno naveo imena i prezimena ljudi koji su atakirali na njegov život i na njegovu užu obitelj. Njihova ću imena zbog interesa istrage sada prešutjeti - objasnio je Paraga.
Levar u oporuci, kako tvrdi Paraga, govori o višegodišnjem teroru koj
i se provodi u Gospiću, a osnovni mu je cilj zastrašivanje, teror i ubojstva kako bi prikrili svoju udbašku prošlost odnosno pljačku hrvatskih bogatstava te brojne ratne zločine.
- U ta je nedjela bez iznimke uvučen cijeli županijski vrh HDZ-a, uključujuć
i MUP i neke tajne službe - citirao je Paraga Levara.
Pred kraj oporuke, nastavio je Paraga, Levar piše kako mu se čini da predsjednik Republike Franjo Tuđman to stanje podupire jer je haaške svjedoke čak napao na 4. saboru HDZ-a.
Levar je, kako tvrdi Pa
raga, otvoreno napao i Hrvatski helsinški odbor te Otvoreno društvo koji su njemu i njegovim kolegama zatvorili vrata kada su na njih počeli najžešći napadi zbog svjedočenja u Haagu.
Paraga je pokazao i pisma koja je Levar slao predsjednicima tada još opo
rbenih stranaka koji su današnji ministri. Spomenuo je da je takvo pismo s molbom za pomoć dobio i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.
- Jakovčića je 1. travnja 1998. molio za pomoć, ali bez uspjeha i odgovora. Ni drugi mu nisu ništa odgovorili -poručio je n
a kraju Paraga. (zde)