Vjesnik: 03. 09. 2000.

Drugi dan simpozija o ICTY-ju

ZAGREB, 2. rujna - Hoće li Haaški sud i dalje ostati kolektivni super ego, koji nije nepogrešiv, dok sudovi u Hrvatskoj ne profunkcioniraju ili će njegov rad i dalje oscilirati od dosad najčešće apstraktnih kategorija zapovjedne odgovornosti do konkretnih slučajeva tipa Pakračke poljane, pokušao je odgovoriti drugi dan simpozija o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i žrtvama rata u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora.
- Suočenje Hrvatske s terorizmom nije od jučer - istaknuo je Žarko Puhovski, parafrazirajući izjavu premijera Račana i dodajući da je sud u Haagu premalo vodio r
ačuna o žrtvama a više o procesuiranju počinitelja. Ševko Omerbašić, predsjednik mešihata islamske zajednice, govorio je o moralnim, sociološkim i religijskim aspektima položaja žrtve u društvu, te naglasio da svi nisu i ne smiju biti jednako odgovorni, da su posljedice ovog rata velike i teške, te da je oko 1,5 milijuna ljudi iz Bosne i Hercegovine raseljeno, dok se oko 6000 zločinaca šeće Bosnom. »Ne postoji pravedan rat, niti strana u ratu koja može izbjeći zločin«, istaknuo je dr. Slobodan Lang, dodajući da je nemoguće moralizirati bilo koji rat.
- Rat je poraz svega dobrog u čovjeku i većina hrvatskog naroda nije ga željela - istaknula je u ime Vlade Blaženka Gogić, zamjenica ministra hrvatskih branitelja, ističući da Hrvatska želi stvarati prostore za
uspostavu jednakosti, pravde i civilnog društva i da hrvatska Vlada apsolutno podržava intervenciju haaškog suda i da neće biti opstrukcije njegova rada iz redova Vlade. Blaženka Gogić je iznijela i neke zanimljive podatke što se tiče zahtjeva za povratak iz SRJ i BiH i RS u Republiku Hrvatsku, koji obuhvaća povratak 24.322 osobe, od kojih se još treba vratiti 14.000 osoba. Odnos organiziranog i spontanog povratka je 1:3, što znači da je na terenu znatno više povratnika od registriranog broja. Zamjenica ministra branitelja također je istaknula da izmjene Zakona o područjima posebne državne skrbi, koji su trenutačno u saborskoj proceduri, uvode efikasniji postupak i modele atlernativnog smještaja za privremene korisnike imovine koja se mora vratiti u posjed vlasnicima, te da su u tijeku promjene vezane uz povrat imovine, u prvom redu ilegalna i višestruka zauzimanja privatne imovine, te da se radi na rekonstruiranju cijelog programa povratka u što su uključeni predstavnici međunarodne zajednice.

Anita Poljak