Večernji list: 03. 09. 2000.

U AKCIJI MUP-a FEDERACIJE BiH BEZ ZNANJA HRVATSKE STRANE
Uhićen Vlatko Buzuk
ODŽAK, SARAJEVO - Djelatnici odžačke granične policije jutros su na graničnom prijelazu Svilaj kod Odžaka (kad je htio napustiti BiH) uhitili Vlatka Buzuka iz Kreševa, za kojim traga MUP-a Federacije BiH. On je na tjeralici federalnoga MUP-a, zajedno s umirovljenim pukovnikom HVO-a Dominikom Ilijaševićem, koji je nedavno uhićen u Kiseljaku.
Dominik Ilijašević Como osumnjičen je da je kao ratni zapovjednik specijalne postrojbe HVO-a "Maturice" 1993. godine počinio zločine nad civilnim stanovništvom u selu Stupni Dol u općini Varešu.
Buzuka, koji je predan Policijskoj upr
avi Odžak, preuzeli su, u nazočnosti pripadnika IPTF-a, djelatnici MUP-a sarajevskog kantona. Sarajevski MUP objavio je da je Buzuk predan istražiteljima Županijskog suda u glavnom gradu BiH.
TV BiH objavila je da su imena Buzuka i Ilijaševića na istom po
pisu osumnjičenih za ratne zločine u Stupnome Dolu, dok Dnevni avaz piše da je Buzuk u ratu bio zapovjednik posebne policijske postrojbe MUP-a Herceg-Bosne sa sjedištem u Kreševu. On je navodno i nakon rata ostao djelatnik MUP-a, radeći kao policijski instruktor.
Voditelj misije UN-a Jacques Klein ocijenio je potpuno neutemeljenima primjedbe hrvatskih dužnosnika u MUP-u Federacije BiH na način uhićenja Dominika Ilijaševića. "Gospodin Ivan Bačak kao doministar untarnjih poslova bio je informiran od strane m
inistra Mehmeda Žilića zašto (Hrvati) nisu bili uključeni u to uhićenje. Bačku je već mjesecima poznato da su izdani nalozi za uhićenje "Stolačke skupine" i "Mostarske petorice", a on ništa nije učinio", tvrdi Klein. Dodao je da je nekoliko ranije planiranih policijskih operacija propalo nakon što su o njima izviješteni hrvatski policijski dužnosnici. (H)