“Jutarnji list”

 

 

Zagreb, 04.09.2000.

Na osnovi Zakona o javnom priopćavanju (čl. 31. i 35.) uljudno tražimo da objavite slijedeći ispravak krivih informacija koji se odnose na članak gđe. Sanje Mikolčević objavljen 30.08.2000. pod naslovom “Paragi se povjerovalo da nije pronevjerio novac, a Slobodnoj da je pozdravljao ustaški”.

ISPRAVAK KRIVIH INFORMACIJA

Kriva je novinarska interpretacija odluke suca Općinskog suda u Zagrebu u parnici Paraga (HSP) vs. Josip Jović (Slobodna Dalmacija) koju je javno prezentirala novinarka Jutarnjeg, zato što se iz nje ne može izvući tvrdnja da je g. Paraga prije sedam godina na jednom predizbornom skupu pozdravljao ustaški.

G. Jović je prije 7 godina tvrdio da je Dobroslav Paraga osnovao paravojne fašističke postrojbe HOS, zbog čega ga je pravaški prvak i tužio sudu zbog klevete. Iz novinarske interpretacije sudske odluke može se izvući samo zaključak kako je g. sudac konstatirao da je Paraga na predizbornom skupu u Splitu 1992. pozdravljao prisutnih 150 tisuća hrvatskih građana okupljenih na rivi sa “Bog i Hrvati!”, i “Za dom spremni !” Isto tako je sud konstatirao činjenicu da je HSP, u vrijeme kada je predsjednik te stranke bio Dobroslav Paraga, osnovao HOS, čiji su pripadnici nosili crne odore.

Za neke neupućene čitateljice i čitatelje, i novinarku Jutarnjeg, nekoliko povijesnih odnosno znanstvenih argumenata:

Slogan “Bog i Hrvati !” potječe iz 1861. godine. Osmislio ga je g. Ante Starčević koji je pravaškoj stranci dao slogan koji govori o tome da u ostvarenju hrvatskog državnog prava Hrvati mogu očekivati pomoć samo od Boga i uzdajući se u vlastite snage. Slogan je nastao u jednom povijesnom trenutku političke konstelacije kada su protiv Hrvata i eventualne hrvatske države bili Habsburška dinastija, Nijemci i Mađari, Srbi, i oni Hrvati predvođeni biskupom Strossmayerom u takozvanoj “Narodnoj stranci” koji su slijedili jugoslavensku ideologiju. “Bog i Hrvati!” nije ustaški pozdrav pošto Otac domovine Starčević nije osnovao Ustaški pokret nego Stranku prava.

Vojnički pozdrav “Za dom spremni” koji se upotrebljavao među dragovoljcima Hrvatskih obrambenih snaga i političarima Hrvatske stranke prava tijekom rata nije bio isključivo ustaški pozdrav. Članovi Ustaškog pokreta tijekom Drugog svjetskog rata pozdravljali su službenim pozdravom “Za poglavnika i za dom spremni !” (Vidi originalne dokumente Ustaške vojnice objavljenih u knjizi partizanskog general-pukovnika Milana Žeželja “XIII. Žumberačka brigada” i Hrvatski državni arhiv). Semantička sličnost pravaškog pozdrava s ustaškim pozdravom nema ujedno i istoznačno značenje. Čak i kad bi bilo, to bi značilo da je onda i valuta Republike Hrvatske, kuna, ustaška valuta, što nije istina jer je kuna bila u optjecaju još za vrijeme Banovine Hrvatske te platežno sredstvo u vrijeme naturalne razmjene u srednjovjekovnoj Hrvatskoj XI. stoljeća kada se plaćalo kožom životinje kune koja potječe iz hrvatske pokrajine Slavonije.

Pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga nosili su službeni okrugli amblem koji je sadržavao povijesni hrvatski pleter iz vremena hrvatskih narodnih vladara Ranog srednjeg vijeka. Amblem je još sadržavao hrvatski povijesni grb iz XVI. stoljeća i natpis: “HOS”, “HSP”, “Za dom spremni”. Još je kralj Petar Krešimir IV. godine 1068. pozivao svoje podanike da budu spremni za dom, vjerojatno protiv Mlečana. Dobroslav Paraga je pozivao hrvatske građane da u jeci velikosrpske agresije budu spremni za dom odnosno za obranu domovine. Zar ih je trebao pozivati da budu spremni na bijeg ili kapitulaciju ?

Crne odore Hrvatskih obrambenih snaga bile su crne radi zastiranja od neprijatelja (čitaj: soldateske “JNA” i četnika). U pravaškim dragovoljačkim postrojbama boja odore nije bila propisana tako da su neki hosovci nosili i američki model vojnih odora. Insinuirana usporedba crnih odora HOS-A s crnim odorama talijanskih fašista, takozvanim “crnokošuljašima” sasvim je deplasirana jer su Mussolinijeve odore sasvim drugačije izgledale. Crne odore nose pored toga i neke specijalne jedinice FBI u Americi, zatim new yorški policajci te vojne i policijske snage nekih drugih država.

Dakle, Paraga nije pozdravljao ustaški.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić