Jutarnji list: 04. 09. 2000.

INTERVJU PREDSJEDNIKA Uoči današnjeg odlaska u SAD Predsjednik je dao intervju uglednom američkom dnevniku

PREDSJEDNIK MESIĆ NEW YORK TIMESU: Vodimo istragu kako se obogatila obitelj Tuđman

Neke osobe iz obitelji - poimence sin F. Tuđmana, Stjepan, kći Nevenka Košutić, pa i supruga Ankica – čini se da su profitirale na osnovi svojih položaja. Istraga se vodi o nekoliko slučajeva s kojima su oni povezani, rekao je Mesić

ZAGREB - Prije nekoliko dana hrvatski predsjednik Stipe Mesić primio je u Dubrovniku novinarku Associated Pressa Carlottu Gall kojoj je iznio svoje poglede na hrvatsku političku situaciju i perspektive američko-hrvatske suradnje.

Novinarka je, osim s predsjednikom Mesićem, razgovarala i s njegovim pomoćnicima i nekim neimenovanim visokim dužnosnicima hrvatske vlasti. Jučerašnji New York Times objavio je njezin tekst kao najavu Mesićeva dolaska u posjet SAD-u.

Spomenuti razgovor poveden je na temu korupcije u vrhovima bivše hrvatske vlasti. Sada, rekao je Mesić u intervjuu, Vlada čak istražuje jesu li i kako položaj zlorabili članovi obitelji bivšeg predsjednika, kojeg Hrvati još uvažavaju kao utemeljitelja njihove suvremene države nakon raspada Jugoslavije 90-ih.

- Ono što je kriminal, treba biti tako tretirano i sudski gonjeno - rekao je Mesić te dodao kako pred sud treba izvesti osobito one koji su se okoristili privatizacijom državnih poduzeća iz staroga socijalističkoga gospodarstva.

- Oni koji su time stekli koristi trebaju odgovarati za to i vratiti ukradeni novac - rekao je Mesić te, upozoravajući da nije sklon revanšizmu, dodao kako ne teži optužbi protiv Tuđmanove obitelji kao takve. Međutim, naglasio je, neke osobe iz te obitelji - poimence, mlađi sin Stjepan, kći Nevenka Košutić, pa i supruga Ankica - čini se da su profitirale svojim položajima te stekle svoje zaklade i tvrtke procesom privatizacije, koji nikad nije bio otvoren za javnu ponudu. Istraga se vodi o nekoliko slučajeva s kojima su oni povezani, dodao je Mesić te naglasio kako je, u cjelini, namjera pokojnog predsjednika Tuđmana da stvori bogatu klasu sa 200 imućnih obitelji odvela Hrvatsku u katastrofu i kriminal.

U nastavku razgovora američka je novinarka željela doznati više pojedinosti o tonskim zapisima koji su se snimali tijekom vladavine predsjednika Tuđmana u Predsjedničkim dvorima. Novi je predsjednik spremno te vrpce proslijedio medijima, piše New York Times.

Unatoč tome što su prijepisi s vrpci bili dobri za čitanje, to bi moglo biti nedostatno za dokazni materijal, priznali su dužnosnici Vlade, te bi Mesić, tvrdi New York Times, unatoč svojim iskazima odlučnosti, mogao imati teškoća u optuživanju pojedinih krivaca.

(Priredio A. S.)