Vjesnik: 06. 09. 2000.

Ranko Marijan: Državnog odvjetnika treba izabrati do studenoga

Na taj rok obvezuje odluka Ustavnog suda, ističe zamjenik ministra pravosuđa Ranko Marijan / Zakon o državnom odvjetništvu, koji će odrediti i način izbora novog tužitelja, pustit će se u proceduru paralelno s ustavnim promjenama / Nacrt zakona o državnom odvjetništvu pretrpjet će niz izmjena, najavljuje Marijan / Kao glavni kandidati za državnog odvjetnika spominju se Radovan Ortynski, Tihomir Rubeša i Petar Pulišelić, a neki navode i Ivana Kerna

ZAGREB, 5. rujna - »Novi državni odvjetnik trebao bi biti izabran do studenog, jer nas na to obvezuje odluka Ustavnog suda. Zakon o državnom odvjetništvu, koji će odrediti i način izbora novog tužitelja, pustit ćemo u proceduru paralelno s ustavnim promjenama jer ga nema smisla donositi prije nego budu usvojene promjene Ustava«, rekao je u utorak za Vjesnik Ranko Marijan zamjenik ministra pravosuđa. No, napomenuo je da, budu li do studenoga usvojene samo ustavne promjene koje se tiču ovlasti Predsjednika Republike, Vlade i Sabora, ali ne i pravosuđa, zakon o državnom odvjetništvu ipak će se pustiti u saborsku proceduru.
Marijan ističe da izbor čelnoga čovjeka u Državno odvjetništvo, sam po sebi ne znači puno za funkcioniranje te institucije. Uostalom, dodaje, Drža
vno odvjetništvo, iako je već nekoliko mjeseci bez čelnoga čovjeka, nije obezglavljeno jer zamjenici državnog odvjetnika uspješno obavljaju sve poslove.
Tako do izbora novoga državnog odvjetnika preostaju tek medijske špekulacije o imenima za to mjesto. K
ao najizgledniji kandidati spominju se i dalje istražni sudac Radovan Ortynski, odvjetnik Tihomir Rubeša, te zamjenik državnog odvjetnika Petar Pulišelić, a nedavno je »u igru« ubačen i odvjetnik Ivan Kern.
No, svi s kojima smo razgovarali tvrde da im do
sada nitko, ni službeno niti neslužbeno, nije nudio mjesto državnog odvjetnika. Tako sudac Ortynski kaže da više ne želi komentirati takve najave, dodajući kako je »očito da je informacija da bi on mogao postati novi državni odvjetnik trajala samo jedno ljeto«.
Zamjenik državnog odvjetnika Pulišelić, kojeg bi, navodno, na mjestu državnog odvjetnika volio vidjeti ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević, kaže kako mu »Ivanišević nikad nije ponudio tu funkciju». »S obzirom da smo obojica članovi Savjeta za surad
nju s Haaškim sudom, nekoliko puta sam razgovarao s ministrom Ivaniševićem. No, on mi niti jednom nije ni spomenuo da bih mogao biti predložen za državnog odvjetnika», kaže Pulišelić. Dodaje, međutim, da ne zna nalazi li se ipak u nekim kombinacijama za tužitelja.
Pulišelić je ogorčen nekim napisima u medijima o tome da ga ministar Ivanišević zagovara za državnog odvjetnika, zbog toga što je njegov otac radio s Ivaniševićem na Pravnom fakultetu. »Kad je moj otac bio profesor na Pravnom fakultetu, Ivanišević
je bio njegov asistent. No, otada je prošlo dvadesetak godina, tako da su spekulacije o bliskim vezama ministra s mojom obitelji, najobičnija naklapanja«, napominje Pulišelić. On se čudi što se u kombinacijama za državnog odvjetnika ne nalaze i neke njegove kolege u državnom odvjetništvu, te napominje da im je »očito mana to što se ne žele medijski eksponirati, nego samozatajno obavljaju svoj posao«.
Odvjetnik Kern također ističe da mu nitko nije spomenuo da bi mogao postati novi tužitelj. Tek je, kaže, u
novinama pročitao da ga za to mjesto »kandidira« bivši državni odvjetnik Krunislav Olujić. Kern, međutim, ne poriče da bi bio zainteresiran za tužiteljsko mjesto, no ne bi bezuvjetno prihvatio tu dužnost. » Dva puta sam već bio tužitelj, odnosno državni odvjetnik, a s tih funkcija otišao sam zbog političkih pritisaka. Prvi puta bilo je to "70-ih zbog pritiska da bez dokaza optužim neke maspokovce, a drugi put "90-ih, zbog nekih nerazjašnjenih afera, nakon kojih sam otišao u odvjetnike«, kaže Kern, koji je sumnjičav da će i novi državni odvjetnik morati raditi po političkom diktatu. To je i razlog zbog kojega bi, kako kaže, dobro razmislio o prihvaćanju funkcije državnog odvjetnika, kad bi mu bila ponuđena.
Inače, prema nacrtu zakona o državnom odvjetništvu
koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa, državnog odvjetnika (ubuduće bi se zvao glavni državni odvjetnik) imenovala bi Vlada, na prijedlog ministra pravosuđa. Ranko Marijan, međutim, kaže, kako će se kod izrade konačne verzije tog zakona, usvojiti i prijedlozi državnih odvjetnika i drugih relevantnih osoba u pravosuđu. Poznato je da su neki od njih izrazili nezadovoljstvo time što bi državnog odvjetnika predlagao ministar pravosuđa, tvrdeći da će tako glavni »kriterij» za tužitelja biti politička podobnost. Marijan napominje da će nacrt zakona o državnom odvjetništvu pretrpjeti niz izmjena, a na što će se one sve odnositi, vidjet će se tek u saborskoj proceduri.

Biljana Bašić