Vjesnik: 06. 09. 2000.

Paraga od države traži 368.000 kuna »jer ga nije oslobodila optužbe«

ZAGREB, 5. rujna - Na Općinskom sudu u Zagrebu u utorak je održano ročište po privatnoj tužbi predsjednika Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslava Parage protiv Republike Hrvatske zbog neosnovanih optužbi na njegov račun, a zbog kojih je pri ulasku u Kanadu i Austriju pritvoren. Paraga od države traži naknadu štete u iznosu od 368.000 kuna.
Naime, po izlasku iz zrakoplova, u lipnju 1996., djelatnici Kanadskog em
igracijskog ureda zaustavili su Paragu i prepratili u zatvor, pri čemu su kao razlog naveli optužbe hrvatske vlasti da se bavi protuustavnom djelatnošću, odnosno terorizmom. Nakon provjere kanadske su vlasti Paragu nakon sedam dana pustile iz pritvora. Isto mu se dogodilo i u prosincu 1997., na austrijskoj granici, gdje je zadržan 14 sati.
Kako tvrdi Paraga, od optužbi zbog kojih je imao problema s kanadskim i austrijskim vlastima pravomoćno je oslobođen tri godine ranije. Vrhovni sud je 1993. potvrdio pres
udu Vojnog suda u Zagrebu, koji je Paragu oslobodio optužbi za protuustavnu djelatnost i terorizam. Stoga, Paraga tuži RH, jer s njegovog imena sve do 1998. nije skinula navedene optužbe.
Javno pravobraniteljstvo, koje zastupa državu, u potpunosti odbacuje
Paraginu tužbu i zahtjev za odštetom.
Priloživši sutkinji Ljiljani Mamula preslike oslobađajućih presuda Vojnog i Vrhovnog suda, Paraga je na ročištu izrazio nezadovoljstvo odugovlačenjem postupka, koji je počeo 1996. Do danas je održano samo jedno ročišt
e i to krajem 1997. kada je proširio tužbu i na slučaj s austrijskim vlastima.
Na sljedećem ročištu o svemu će svjedočiti sam Paraga, koji je u utorak došao bez odvjetnika Ante Nobila. (Hina)