Slobodna Dalmacija: 06. 09. 2000.

NA ZAGREBAČKOM SUDU RASPRAVA U POVODU TUŽBE ČELNIKA HSP-a 1861. PROTIV RH
Predmet tužbe je Paragino hapšenje 15. lipnja 1996. od strane djelatnika Kanadskog emigracijskog ureda, jer se smatrao osobom koja se bavi terorističkim i subverzivnim djelatnostima protiv demokratske vlade, institucija ili procesa - Paragi su kanadske vlasti kazale da je uhićen zbog optužbi hrvatske Vlade

Piše: Igor DOŠEN


ZAGREB — Na zagrebačkom je Općinskom sudu u utorak održana rasprava u povodu tužbe Dobroslava Parage protiv Republike Hrvatske.
Predmet tužbe je Paragino hapšenje od strane djelatnika Kanadskog emigracijskog ureda 15. lipnja 1996. Naime, čelni čovjek HSP-a 1861. je tada bio lišen slobode jer je smatran osobom koja se bavi terorističkim i subverzivnim djelatnostima protiv demokratske vlade, institucija ili procesa. Za vrijeme boravka u zatvoru u T
orontu, Paragi su kanadske vlasti rekle da je uhićen zbog optužbi Vlade Hrvatske.
Isto kao i kanadske vlasti, i Austrijanci su ga uhitili zbog toga što je smatran osobom koja se bavi ugrožavanjem mira subverzivnim djelatnostima, zbog čega mu je bio zabranj
en ulazak u Austriju. Pri puštanju iz pritvora austrijske pogranične vlasti su mu napomenule kako je došlo do pogreške, jer je policija u Beču primila krivo obavještenje o njegovoj ličnosti — da je politički kriminalac.
Paraga je, inače, sutradan u 11.30
imao dogovoren sastanak s istražiteljima Međunarodnog suda u Haagu, koji je otkazan zbog njegova uhićenja. Smatra da je time nanesena golema šteta njegovu ugledu i časti, te da ga se pokušalo kompromitirati.
Tjedan dana poslije tadašnji austrijski veleposl
anik u Hrvatskoj dr. Rudolf Bogner objasnio je Paragi da krive informacije o njegovu "subverzivnom djelovanju" datiraju još iz 1993., a nisu uklonjene jer ih RH nije opozvala.
Kao dokaz će sudu biti dostavljen dokument veleposlanstva RH u SAD-u koji je 14.
svibnja 1993. uputio tadašnji veleposlanik dr. Petar Šarčević članovima američkog Senata i Predsjedničkog doma Kongresa.
U njemu se, kako ističe Paraga, na najvulgarniji način kleveće njega kao sljedbenika ustaštva, te ističe da postrojbe HOS-a nose fašis
tičke uniforme i pozdravljaju nacističkim pozdravom. Navedeno je i kako Paraga želi u inozemnim medijima i diplomatskom svijetu prikazati Hrvatsku kao fašističku državu, a Hrvate kao sljedbenike nacizma.
Očitujući se o tužbi, predstavnica Javnog pravobrani
teljstva RH je istaknula kako je tužitelj u Austriji bio zaustavljen zato što nije imao valjane isprave. Ovaj je, to, pak demantirao navevši kako je imao dvije putovnice, hrvatsku i slovensku. Zatim je sutkinji Ljiljani Mamuli predao preslike presude Vojnog suda i rješenja Vrhovnog suda kojima je oslobođen optužbe da je osoba koja se bavi subverzivnom djelatnošću, kao i rješenje Županijskog suda kojim se obustavlja postupak protiv njega.

Za odštetu i kune i dolari

Tužitelj od Republike Hrvatske potražuje:
Po tri tisuće kuna za svaki dan boravka u zatvoru, a što je ukupno 18.000 kn; 150.000 kn jer su mu kao uglednom političaru i borcu za ljudska prava povrijeđeni čast i ugled; 20.000 USD (u kunskoj protuvrijednosti) — jer zbog boravka u zatvoru nije održao pl
anirane promocije svoje knjige, nakon kojih je trebao prodati dvjestotinjak primjeraka po cijeni 100 USD za svaku; 3000 kanadskih dolara — koliko je u Kanadi platio za odvjetničke usluge.
Navedenu je tužbu Paraga dopunio događajem od 4. prosinca 1997., kad
a su ga djelatnici austrijske pogranične policije zaustavili na prijelazu Spielfeld, nakon čega su ga prepratili u pogranični zatvor u kojemu je bio 14 sati. Zbog ovog je slučaja predsjednik HSP-a 1861. već naznačenim novčanim iznosima koje potražuje od Republike Hrvatske pridodao još 200.000 kuna, smatrajući da šteta nije pričinjena samo njemu, već i stranci kojoj je na čelu.