Vjesnik: 06. 09. 2000.

Vjera Šuman: Začuđuju reakcije obitelji Tuđman, a Čehok izmišlja o Mesiću

ZAGREB, 5. rujna - Glasnogovornica predsjednika Stipe Mesića komentirala je u utorak u izjavi Vjesniku reakcije obitelji predsjednika Tuđmana vezane uz Mesićevo obznanjivanje da se vodi istraga o bogaćenju članova njihove obitelji. Također, regirala je na konferenciju za novinare saborskog zastupnika HSLS-a Ivana Čehoka na kojoj je on »blatio predsjednika Mesića«.
»Začuđuju reakcije članova obitelji Tuđman, tim prije što upravo oni zahtijevaju da se utvrdi imovinsko stanje obitelji. Predsjednik Mesić uvijek nagla
šava da ga ne zanima bogaćenje bilo koje obitelji, već samo onih osoba, imenom i prezimenom, koje su se ogriješile o zakone i porezne obveze. Je li netko činio malverzacije nezakonitom privatizacijom ili pak sklapanjem unosnih poslova i ugovora bez natječaja, služeći se političkim pritiskom, je li netko primao mito da bi dobio određene poslove za određene osobe koristeći se političkim vezama - to je stvar istrage koju trebaju voditi institucije sistema. To nema nikakve veze s osobnim simpatijama ili antipatijama. Problem je samo u tome da pravna država mora funkcionirati«, izjavila je Vjera Šuman Vjesniku.
Podsjetimo, nakon Mesićeva intervjua američkom listu The New York Times, u kojem je on rekao da se u Hrvatskoj vodi istraga o bogaćenju obitelji Tuđman,
u javnosti se oglasila i obitelj prvog hrvatskog predsjednika. U osudi Mesićeve izjave, dr. Miroslav Tuđman, stariji sin pokojnog predsjednika, istaknuo je da je novi hrvatski predsjednik ovaj put »prešao sve granice«. Tuđmanov mlađi sin Stjepan poručio je kako očekuje da će »kad-tad predsjednik Mesić snositi odgovornost za te svoje riječi«. Napomenuo je i da će ga zbog toga »netko već tužiti« te kako su priče o nezakonitom bogaćenju njihove obitelji - neutemljene.
Supruga pokojnog predsjednika Ankica Tuđm
an u telefonskoj izjavi HTV-u u ponedjeljak konstatirala je da Mesić »toliko mrzi pokojnoga predsjednika da se ne može suzdržati od toga da svakom prigodom ne kaže nešto pogrdno o njemu i njegovoj obitelji«. Gospođa Tuđman podsjetila je na činjenicu da je još u veljači ove godine zatražila od premijera da Vlada što prije utvrdi imovinsko stanje njezine obitelji. Od Vlade zahtijeva da čim prije objavi rezultate istrage o kojoj govori predsjednik Mesić; da odmah ispita imovinsko stanje obitelji i da se taj slučaj konačno riješi. Također je ustvrdila kako nijedan član Tuđmanove obitelji nije sudjelovao u privatizaciji.
Glasnogovornica Šuman govorila je i o konferenciji za novinare koju je HSLS-ov zastupnik dr. Ivan Čehok održao u ponedjeljak u Varaždinu. Čehok
je na toj presici bio rekao da je Mesićeva izjava o Gospićanima »degutantna«.
Šuman je ocijenila da je ta konferencija bila sazvana radi Čehokove promocije, ne dvojeći da je to njegovo legitimno pravo. »
Čehok je, među ostalim, izjavio da je Milan Levar
ubijen zbog onoga što se u Hrvatskoj događalo u razdoblju od 1990. do 1994. kada je predsjednik Mesić bio drugi čovjek u državi, te stoga Mesićeve tvrdnje o Levarovu ubojstvo on ocjenjuje licemjernima.
Predsjednikova glasnogovornica ističe: »Da se taj gos
podin raspitao kod svog čelnika stranke, mogao je saznati da je u vrijeme događanja u Gospiću - zbog kojih proziva predsjednika Mesića - Predsjednik obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ i za Hrvatsku obavljao u to doba drugi, životno važan posao. Predsjednik Čehokove stranke bio je u to vrijeme član Vlade nacionalnog jedinstva i, ako su točne informacije u medijima, ta vlada imala je saznanja o događajima u Gospiću. O kakvom se i čijem konvertitstvu tu radi, ostaje javnosti da procijeni«.
Čehok
je, podsjetimo, na svojoj konferenciji za novinare ustvrdio da su »opća nesigurnost i kriza« u Hrvatskoj posljedica moralne krize do koje dolazi zato što u Hrvatskoj na vlast u pravilu dolaze - konvertiti.
Svi navodi o predsjedniku Mesiću izrečeni na toj
konferenciji za novinare su, zaključila je Šuman, »laž koja je dio Čehokova političkog habitusa«. To je, kako je kazala, iz Predsjednikova ureda jedini komentar na »neistine i nesuvisle izjave tog gospodina«. (Miroslava Rožanković)

Objavljeni fonogrami o Petkoviću autentični
Vjera Šuman potvrdila je da su fonogrami iz Predsjednikova ureda, objavljeni u posljednjem broju tjednika Nacional, autentični. Oni ukazuju na to da je u Predsjedničkim dvorima odlučeno da general Milivoj Petković lažno svjedoči protiv generala Tihomira Blaškića, te da su u tome sudjelovali general pukovnik Ante Gotovina i admiral Davor Domazet. No, Ured neće komentirati objavljene transkripte dok se predsjednik Mesić
ne vrati iz New Yorka. (M. R.)