Novi list: 06. 09. 2000.

PRIJETI LI HRVATSKOJ TERORIZAM

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861

HDZ nekažnjeno prakticirao terorizam

Razgovarao: Neven ŠANTIĆ

U ovih nekoliko dana od smrti Milana Levara pojavila su se različita mišljenja o tome da li Hrvatskoj prijeti terorizam. Što Vi o tome mislite?

- Duboko sam uvjeren da je terorizam u samom karakteru donedavne vlasti, koja je vladala deset godina. HDZ se uopće ne može razumjeti ako se ne shvati da je ta vlast bila pseudodemokratska, pseudoparlamentarna, a da je njezina bit autoritarna i teroristička. To su osjetili svi oni poput nas koji su se u pravo vrijeme i na pravom mjestu, možda ne uvijek na pravi način, usudili caru u lice reći da je gol. HDZ nije provodio samo političke progone i obračune, nego se služio i aktima nasilja, otvorenim terorizmom, optužujući za to svoje hrabre oponente i kritičare.

· Što se dogodilo u slučaju Levar?

- Sudbina gospodina Levara gotovo da je bila zapečaćena trenutkom promjene vlasti 3. siječnja.

· Zašto?

- HDZ je i dalje na vlasti, postoji paralelizam vlasti, jer nova višestranačka koalicijska vlada nije u potpunosti preuzela mehanizme i poluge vlasti na državnoj razini, a o lokalnoj razini da i ne govorimo. I sada, upravo ono što je pod HDZ-ovom autokratskom i centralističkom vlašću značilo samo nominalnu vlast na lokalnoj razini, 3. siječnja se pretvorilo u de facto razornu stvarnu lokalnu vlast u rukama HDZ-a. I HDZ je na primjeru Gospića pokazao da je sposoban i spreman organizirati likvidacije i atentate.

Prilika za vjerodostojnost vlasti

· Stvari tako loše stoje?

- Ne smatram da ih preuveličavam. Zašto je Levar ubijen u ovom trenutku, a ne prije 3. siječnja? Upravo zato što HDZ više nema polugu državne vlasti u svojim rukama, što više ne može kontrolirati odluke vladajuće većine i što nije siguran kada može doći do ispunjenja ovog ili onog zahtjeva u suradnji između hrvatske države i Haškog suda u pogledu dosjea Gospić. Onog trenutka kada je došlo do izborne smjene, kada Levar i drugi potencijalni haški svjedoci mogu postati ozbiljni svjedoci, HDZ se osjetio ugrožen. Znači, sada je prilika da nova vlast pokaže vjerodostojnost, ali se istovremeno znatno povećava ugroženost mogućih svjedoka pred Haškim sudom, a koji nisu preparirani od HDZ-a i spremni su govoriti istinu u skladu sa svojim spoznajama.

· Što to znači?

- HDZ je, ponavljam, godinama nekažnjeno prakticirao terorizam u političkom životu, njemu je terorizam sastavni dio ideologije i djelovanja. Sjetimo se ubojstava Ante Paradžika i sindikalista Krivokuće. Nije čak otvorena ni poštena istraga o tome, a kamo li da su pravi vinovnici tih događaja suđeni. Što da kažemo za slučaj generala Kraljevića, Reihl-Kira, Marine Nuić? Za ubojstvo Katice Lanciotti, tajnice naše stranke, prije godinu i pol u Rijeci, a da do danas ne znamo da je netko osumnjičen za to? HDZ je u tom terorizmu eskalirao da se usudio uvući cijelu Hrvatsku u suagresiju na Bosnu i Hercegovinu, a pod fingiranim motivom zaštite hrvatskog nacionalnog korpusa u toj državi. Oni su svoje političke protivnike eliminirali ne samo radi njih samih, nego radi zastrašivanja ostalih potencijalnih glasnogovnika politike suprotne od HDZ-ove.

Gdje je Račanova odlučnost

· I to će se, po vašem sudu, nastaviti?

- Prema mnogima, današnja vlast je zatečena s onim što se zbiva. Nagodbenjaštvo koje su oni pokazali u pogledu nasljeđa HDZ-a, u pogledu prolongiranja detudmanizacije Hrvatske, sada se ispostavlja sa ovako visokom cijenom. Koliko će dugo oni, zbog oportunizma i gledanja na stvari poput Budiše i Tomca, i dalje odgađati radikalne političke i gospodarske reforme u Hrvatskoj dotle iz te slijepe ulice neće biti izlaza. Jer neće biti radikalnog raskida s Tuđmanovim nasljedem. Da, može 40 posto Ijudi još uvijek misliti da je Tuđman hrvatski Bog i da je on otac domovine, ali je nova vlada kriva što nije izvršila detronizaciju i na temelju argumenata srušila kult ličnosti Franje Tuđmana. A ako nemaju koga da govori o tome, ja sam spreman u svakom trenutku. I to svjedočenjem svojim primjerom. Dakle, o tome ovisi hoće li se nastaviti ovi sporadični teroristički akti.

· Ne bi li trebalo stvarati i demokratsku klimu da se terorizam spriječi u začetku?

- Evo primjera. Recite u kojoj je zemlji moguće da netko, poput Mladena Schwartza, javno i glasno preko medija šalje čestitku ubojicama da su ubili hrvatskog veleizdajnika i istovremeno kaže da to čega i sve druge koji će se povinovati za Levarom, a da ne bude optužen i kažnjen po zakonu. Gdje je tu odlučnost Vlade Ivice Račana da suzbije terorizam u Hrvatskoj. Neka se demokratska vlast na tim primjerima pokaže ili će se pokazati da je doista tek riječ o prirepcima tuđmanizma.

Dijagnoza Tuđmanove strahovlade

· To je, dakle, način da se vlast suprotstavi terorizmu?

- Na prvom mjestu treba dati točnu dijagnozu o deset godina Tuđmanove strahovlade u Hrvatskoj. Što je ona bila, što e tu bilo politički neprihvatljivo, a što pravno neprocesuirano. Od toga treba početi. A onda, neka ova vlada kao akt demokracije pozive gospodu Bandu, Ropca i Tomislava Oreškovića, koji se kriju po Europi kao progonjene zvijeri, da se sutra vrate u Hrvatsku i da im se jamči potpuna sigurnost po Gospiću, Zadru, Splitu i Zagrebu. To je način da se pokaže da će se terorizmu stati na kraj, te da se neće dopustiti organizirani terorizam koji je svoju najavu imao u raznim dosadašnjim manifestacijama, kao što su istupi Branka Borkovića - Mladog Jastreba i neugodnosti koje je doživio ministar Ivica Pančić u Gospiću prije nekoliko mjeseci. Tamo gdje prestaje dijalog počinje terorizam, bilo da je riječ o državnom terorizmu bilo da je riječ o terorizmu odozdo.