Vjesnik: 07. 09. 2000.

Policija uhitila Vlajića i Sliškovića, osumnjičene za zločin u Ahmićima

ZADAR, 6. rujna - Zadarska policija uhitila je u ponedjeljak i utorak dvojicu osumnjičenika za ratni zločin u Ahmićima, u srednjoj Bosni. U ponedjeljak, 4. rujna, u večernjim satima uhićen je Tomislav Vlajić, rođen 1965. godine u Busovači, koji se u Zadru krio pod lažnim imenom. Poslijepodne u utorak, 5. rujna, uhićen je Ante Slišković, rođen 1950. u Busovači, koji se također skrivao pod lažnim imenom. Obojica su hrvatski državljani, a uhićeni su na području PU zadarske. O tome je u srijedu na konferenciji za novinare u Zadru pročitano priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova RH u kojem se navode puna imena i prva slova prezimena uhićenih.
Nakon uhićenja, Slišković (50) i Vlajić (35) privedeni su istražnom sucu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog pučanstva te krivotvorenje isprava.
Priopćenje MUP-a o tim uhićenjima proč
itao je u srijedu na konferenciji za novinare u PU zadarskoj donačelnik Odsjeka za analitiku i informiranje Policijske uprave zadarske Emil Bilić. Nakon toga novinarima nije bila dopuštena mogućnost da postavljaju pitanja.
U priopćenju se navodi da su zbo
g sumnje da su počinili ista kaznena djela podnesene kaznene prijave protiv još dvojice osumnjičenika koji su u bijegu. To su Paško Ljubičić, rođen 1965. u Busovači, i Vlado Ćosić, rođen 1962. u istom mjestu. Njih se dvojica također kriju pod lažnim imenima.
Operativno-kriminalistička obrada slučaja Ahmića nastavlja se i traga se za još dvojicom osumnjičenika koji su u bijegu. Ne isključuje se mogućnost da se predaju kako bi pred hrvatskim pravosudnim tijelima odgovorili na navode iz kaznene prijave u kojo
j se sumnjiče za ratni zločin. U priopćenju se dodaje da MUP, kao što je poznato, već dulje vrijeme provodi operativnu i kriminalističku obradu oko slučaja Ahmića, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 116 civila i razoreno mnogo civilnih objekata.
U istragu s
u uključeni svi sektori MUP-a i više policijskih uprava. Rad djelatnika MUP-a, stoji u priopćenju, svakodnevno je bio otežan pojedincima iz državnih tijela koji su, kontaktirajući s osumnjičenicima, pomagali u njihovu skrivanju i bijegu. Posljednjih desetak dana istraga je ušla u završnu fazu. Na osnovi prikupljenih operativnih spoznaja počelo se s uhićenjem osumnjičenika za ratni zločin u Ahmićima, počinjen prije sedam godina. Tako su u ponedjeljak i utorak uhićeni Vlajić i Slišković i protiv njih su podnesene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. .
Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Milan Pećina odredio je u srijedu da se provede istraga i jednomjesečni pritvor za privedene Tomislava Vlajića i Antu Sliškovića, Istražni sudac je također od
redio pritvor od 30 dana i za dvojicu osumnjičenika koji su još u bijegu. Prema traženju suca Pećine, zadarska policija raspisala je tjeralicu za Vladom Ćosićem, koji se predstavlja pod lažnim imenom Ivan Vuleta, te za Paškom Ljubičićem, koji se predstavlja kao Toni Raić. Od policije je zatraženo da ih odmah nakon uhićenja privede u pritvor Županijskog suda u Zadru.
Odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je u srijedu u Zagrebu da uhićenje Sliškovića i Vlajića »može značiti puno i malo za obranu generala Blaškića«.

»Ako ostane samo na utvrđivanju njihove kaznene odgovornosti, to neće previše značiti za Blaškićevu obranua. Međutim, ako se otkrije pozadina, ako se otkriju naredbodavci, u tom slučaju to bi moralo biti oslobađajuće za generala Blaškića«, kazao je u telefonskom razgovoru branitelj bivšeg zapovjednika Operativne zone središnja Bosna. Blaškić je u ožujku ove godine pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu osuđen na 45 godina zatvora. (Hina)