Demanti za

Slobodnu Dalmaciju

n/r glavnom uredniku

g. Josipu Joviću

 

Zagreb, 07.09.2000.

Temeljem Zakona o javnom priopćavanju (Čl. 31. i 35.) objavite u sutrašnjem broju i na istoj strani (6) slijedeći ispravak krivih navoda g. Joška Čelana, koji su objavljeni u “Slobodnoj Dalmaciji” dana 6.rujna o.g. u članku pod naslovom “Organizirano ludilo”

Ispravak krivih navoda Slobodne Dalmacije

Dana 6.rujna 2000. izašao je članak novinara “Slobodne Dalmacije” Joška Čelana pod naslovom “Organizirano ludilo” u kojemu je pravaškog prvaka Dobroslava Paragu doveo u kontekst međunarodne zavjere protiv hrvatskog naroda i Hrvatske, o kojoj je pisao. Hrvatsku stranku prava 1861. je optužio da je instrument američke obavještajne službe CIA a predsjednika stranke prava da je “spavajući agent” koji se s vremena na vrijeme budi da bi obavio kakvu novu diverziju protiv Hrvata. Za primijetiti je da na Zapadu, primjerice u Irskoj, novinari nemaju običaj o političarima i strankama pisati ili govoriti da nemaju pravo nastupati u medijima ili da su agenti stranih službi. Nitko se u Republici Irskoj ne čudi ako televizija snimi nekog irskog političara. Međutim, kada HTV nakon dugogodišnjeg medijskog bojkota i sustavne cenzure pravaša snimi tiskovnu konferenciju predsjednika Hrvatske stranke prava 1861. onda se neki novinari u Republici Hrvatskoj dižu na noge kao da ih je igla ubola. Paraga kao da je za neke poput gospode Čelana ili njegovog šefa Jovića crvena krpa. Njima uz bok još ide Nenad Ivanković koji se skroz zapjeni kada Paragu u intervalima od nekoliko godina vidi na nacionalnoj televiziji. Politički primjeri takvih reakcija nalazimo u bivšoj vladajućoj stranci HDZ čija vrhuška na samo spomen imena Paraga gubi kompas.

Ne priliči da jedan novinar stigmatizira svoju kolegicu po profesiji, časnu gospođu Jelenu Lovrić, optužujući je poput Dobroslava Parage za suradnju sa stranim agenturama koje po takvoj konstrukciji rade na razbijanju hrvatske države. Na razbijanju hrvatske države radio je srpski vožd Slobodan Milošević a Jelena Lovrić ga je od vremena 8. sjednice CK SK Srbije non-stop kritzirala. Potom je kritizirala Tuđmanov režim koji je s Miloševićevim režimom dijelio Bosnu i Hercegovinu u isto vrijeme u kojemu je velikosrpska soldateska razarala hrvatske gradove i sela i vršila etničko čišćenje Hrvata. Nakon Tuđmana principijelno kritzira Račana. Borac za ljudska prava Dobroslav Paraga rušio je u američkom Kongresu Titovu socijalističku Jugoslaviju, dok se State Department u isto vrijeme zalagao za njen teritorijalni integritet. (CIA spada pod američku vladu). U vrijeme velikosrpske agresije je Paraga organizirao bojovnike u Hrvatskim obrambenim snagama koji su branili Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Te hrvatske postrojbe je Tuđman nazivao “SS – jedincima”, a novinarka Olga Ramljak je hosovce pogrdno nazivala crnokošuljašima. Tuđman je Paragu za to vrijeme optuživao da je agent CIA i KGB. Njegovi dvorski novinari pisali su o Paragi da je židovski plaćenik i Mossadov agent. Čelanove kolege iz Ivankovićeva kruga pisali su o Paragi kao o ““Ustaši” koji voli Srbe”, zatim, da se Paraga sastajao sa Dobricom Ćosićem radi stvaranja velike Srbije i da je Paraga štrajkao za vrijeme Jugoslavije glađu kako bi se pustili neki Velikosrbi iz Titovih kazamata. Laži nisu poznavale granice: Paraga je tako “postao” bratić četnika-zubara Babića iz Knina. Hrvat Paraga je po takvim lažima postao preko noći Slovenac. Nebuloza za nebulozom, laž za lažju. Njemački nacist Joseph Goebbels pozavidio bi ovakvim balkanskim konstrukcijama.

Iz francuske knjige o zločinima komunizma (“Crna knjiga komunizma”) jasno se vidi da su komunisti pribjegavali difamaciji svojih protivnika na način da su ih optuživali za fašizam. Pri tome se tužitelji – komunisti – predstavljaju kao antifašisti iako nisu demokrati. Ti isti zlotvori, komunisti (boljševici) nisu se, međutim, libili sa fašistima ući 1939. u koaliciju kojom su Treći Reich i Sovjetski Savez napali Poljsku i podijelili ju, kao i Istočnu Europu. Bivši komunist Tuđman je kao predsjednik Hrvatske optuživao antikomunistu Dobroslava Paragu za fašizam, a sljedbenici idola Tuđman i nakon njegove smrti nastavljaju s takvom praksom. Ne samo da je ludilo odlično organizirano, nego je krug ludila na Balkanu zatvoren.

Tužitelji koji već preko 20 godina pišu monstruozne optužbe na račun Dobroslava Parage redom su si lomili zube na njima, dok obraz nisu gubili jer ga nisu ni imali. Kao da je nekima krivo što se Milan Levar obratio Dobroslavu Paragi kojemu je povjerio svoju “oporuku”. Obraćao se pokojni Levar i drugima ali su drugi zbog kukavičluka i oportunizma radije gledali svoje sebične interese nego stali u obranu istine. Upravo je istina pravi pencilin za lažove i pokvarenjake a g. Paraga ga za hrvatske komuniste i doušnike Udbe ima u izobilju. Gore spomenuti novinar, koji klevetanjem antikomuniste i demokrate Dobroslava Parage blati časnu novinarsku profesiju, makijavelistički gaji priču o “jedva postojećoj izvanparlamnetarnoj” Hrvatskoj stranci prava 1861. koja unatoč tome utječe na politička zbivanja uz pomoć središnje američke obavještajne službe, dok istinitu priču o razbijanju Hrvatske stranke prava od strane Franje Tuđmana te ubijanja pravaša poput dopredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika čuva u bunkeru cenzure. HSP 1861. i je izvanparlamentarna zato što ju je Tuđman silom izbacio iz Sabora a ne zato što bi izgubila na izborima. Kada i to nije bilo dovoljno, silom je razvlastio Paragu predsjedništva Hrvatske stranke prava. Dok je Paraga ostvarivao hrvatsko državno pravo, Tuđman ga je gazio. Toliko o organiziranom ludilu a ostatak će se riješiti na sudu pravde kada Hrvatske bude pravna država.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić