Večernji list: 07. 09. 2000.

ŽELJKO JURKOVIĆ NAKON PROZIVANJA OBITELJI TUĐMAN
Vlasnik "Pogrebnika" optužio Stjepana Tuđmana za zaradu na lijesovima
* Sve pogrebne tvrtke, pa i naša, dobile su 1996. godine naredbu da moraju kupovati samo limene lijesove kakve je proizvodila tvrtka "Metalis" iz holdinga "Domovina" S. Tuđmana - tvrdi Ž. Jurković

- Kad sam vidio u novinama da Stjepan Tuđman, na informaciju predsjednika Mesića o vođenju istrage protiv pojedinih članova obitelji Tuđman zbog sumnje u nezakonito stjecanje imovine, odgovara "Mesića će već netko tužiti", to me ponukalo da javno iznesem ono što znam, a to je kako je u jednom poslu protuzakonitu korist stekao baš gospodin Stjepan Tuđman. Želim da narod zna da je Mesić u pravu - kaže Željko Jurković, predsjednik Udruge za ostvarivanje prava vlasništva na grobove i zaštitu pietiteta, te direktor i vlasnik poduzeća "Pogrebnik" u Zagrebu.

Za "ekološke" lijesove 2,4 milijuna kuna

U skladištu Krematorija pokazali su nam gomilu od 528 limenih lijesova s kojima zagrebačka "Gradska groblja" već godinama ne zna što će. Bivša uprava još je 1996. godine donijela odluku da se pokojnici mogu pokapati i kremirati samo u ekološkim lijesovima, čiji dio su trebali biti i spomenuti pocinčani sanduci.
- Nitko te lijesove nije mogao proizvoditi već drvene samo "Arkada drvosistem", a limene tvrtka S. Tuđmana "Metalis" u Donjoj Stubici. To je navodno bio jednoobrazni ekolo
ški lijes i drugi se nisu mogli upotrebljavati. Sve pogrebne tvrtke, pa i naša dobile su naredbu da moraju kupovati samo njihove lijesove. Tek s uplatnicom mogli smo podići lijes u upravi "Gradskih groblja". Dotad smo lijesove kupovali od svih drugih firmi. Budući da je to očigledno bio monopol uz pomoć kojeg su od državnog proračuna "ukrali" oko 3 milijuna kuna, obavijestio sam o tome Gradsko poglavarstvo, koje je u roku 48 sati donijelo odluku da se više ne smiju prodavati monopolizirani lijesovi - ističe Jurković.
Ubrzo je smijenjena tadašnja uprava Gradskog groblja koja je putem avansa uplatila za ekološke lijesove 2,4 milijuna kuna, a na skladištu je ostala roba isporučena od "Arkade drvosistema" u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. U jednom dokumentu "Gra
dskih groblja" iz 1997. stoji da su "cijene iznad tržišnih", pa se postavlja pitanje po kojoj cijeni prodavati tu robu."
Drvene lijesove se nekako prodalo, ali metalni su i danas u skladištu, jer se svojim mjerama ne uklapaju u standardne lijesove. To nam
je potvrdila i Gordana Pakšec-Koletić, voditeljica Krematorija.
- Protiv "Arkada drvosistema" dignuta je tužba, ali do danas ništa nije rješeno. To je čisti kriminal, jer su na monopolu zaradili novce - tvrdi Jurković.

Prijava financijske policije
Financijska policija je još prije četiri godine podnijela krivičnu prijavu zbog nesavjesnog gospodarskog poslovanja, a zanimljivo da je da su stručnjaci utvrdili da navodni ekološki lijesovi nisu bili nimalo ekološki. Pokušali smo na više adresa doznati nešto više o cijelom tom poslu, ali mnogi tragovi o eventualnim nečasnim radnjama za nas su ostali dobro skriveni i zameteni. Istodobno, gospodin Jurković otkriva još jednu javnosti nepoznatu zanimljivost:
- U vrijeme Domovinskog rata niti jedna naša tvrtka, ka
o što su zagrebačka "Palma" i AMI iz Križevaca, nisu radile limene lijesove (ulošci u drvenima) za sahranu poginulih, ali oni su ipak stizali! Javno sam postavio to pitanje kad je izbila afera oko preprodaje mrtvačkih sanduka, ali do danas nisam dobio odgovor. Tko je, dakle, distribuirao te limene uloške iako ih nijedna tvrtka u Hrvatskoj, koje su to ranije radile, nisu proizvodili?! (sj)

JOSIP RELJIĆ, DIREKTOR "GRADSKIH GROBLJA"
Ima raznih priča, ali nema dokumenata
- Kao novi direktor, zatekao sam gomilu drvenih i limenih lijesova. Drvene smo nekako prodali, ali ostali su nam limeni lijesovi. Svi su papiri na "Arkadadrvosistemu". Nigdje se ne spominje ime Stjepana Tuđmana. O tome tko stoji iza tog posla postoje razne priče, ali bez dokumenata ne može se nagađati.

MILAN ČAČIĆ, VLASNIK "METALISA":
Tada smo bili u holdingu, ali S. Tuđman s tim nema veze

Preko svoje tajnice u holdingu "Domovina" gospodin Stjepan Tuđman poručio nam je da je još do lani poduzeće "Metalis" iz Donje Stubice, koje je proizvodilo sporne limene lijesove, bilo u sastavu holdinga, ali da više nije, i da se obratimo vlasniku "Metalisa" gospodinu Milanu Čačiću, koji nam je rekao:
- Točno je da smo prije dvije-tri godine proizvodili limene lijesove za "Arkada drvosistem", ali to je b
ila probna serija. Oni su to naručili, ali kad sam vidio da će to biti slab posao, odustali smo. Do danas nam nisu platili za isporučene lijesove, pa smo "Arkadu drvosistem" tužili, pa je to sad na sudu.
Budući da je "Metalis" dotad bio u sastavu holdinga
"Domovine", upitali smo Čačića koliko se s tim poslom može povezati ime Stjepana Tuđmana? Čačić je energično naglasio:
- Iako smo tad bili u holdingu, gospodin Tuđman s time nema nikakve veze. To je bio naš izravan posao s "Arkadom drvosistemom".