Vjesnik: 08. 09. 2000.

Medijska zamka teških riječi

ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ

Je li Hrvatska demokratska zajednica zločinačka organizacija, kako je to ustvrdila novinarka Jasna Babić u ovotjednoj HTV-ovoj emisiji »U krupnom planu«? Svakako ne, mada se ne može poreći da je među nekim članovima ove stranke, bolje reći pokreta, bilo počinitelja i najtežih kaznenih djela.
Je li se novinarka Jasna Babić, obilazeći bojišnice tijekom Domovinskog rata, »vucarala«, kako je to u pejorativnom značenju te riječi ustvrdio potpredsjednik HDZ-a i saborski zastupnik Vladimir Šeks u istoj t
elevizijskoj emisiji? Svakako ne. Obavljala je časno i hrabro svoj novinarski posao, izlažući se i osobnoj pogibelji.
Hoće li ovo verbalno sučeljavanje istaknute novinarke i ne manje znanog političara završiti na sudu? Najvjerojatnije da.
Ove tri činjenice
potvrđuju, na žalost, do koje mjere su netrepeljivost, isključivost, nedobronamjernost i neodmjerenost zagospodarili hrvatskom medijskom, političkom i uopće javnom scenom. Sigurno da je tvrdnja Jasne Babić o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji pretjerana, netočna i u krajnjoj mjeri uvredljiva za one desetke tisuća članova HDZ-a koji nikada u životu nisu učinili nikakvo teže nezakonito djelo od prelaska ceste mimo pješačkog prijelaza. Uvredljivo je i spram onih građana koji nisu nikada bili članovi HDZ-a, ali su na svim dosadašnjim izborima svoj glas dali upravo toj stranci i njenim kandidatima. Zakonski, društveno i moralno neprihvatljivo ponašanje pojedinaca, čak iz samog vrha stranke, o čemu javnost doznaje iz dana u dan još nisu dovoljan razlog ni opravdanje da se cijela jedna politička stranka pribije na stup srama. S druge pak strane, ogorčenost novinarke Babić na postupke kojima su ona i drugi novinari bili izvrgnuti tijekom nekoliko posljednjih godina po nalogu pojedinaca i grupacija iz vrha HDZ-a objašnjava razloge njene neodmjerenosti.
Vladimir Šeks je godinama bio tema oštrih i ubojitih analitičkih tekstova Jasne Babić i drugih novinara i vjerojatno i on ima pravo na osobne frustracije i nezadovoljstva... Ali, Šeksa od pogubnih posljedica neodmjeren
osti štiti njegov zastupnički imunitet, pa javno sučeljavanje čak i u televizijskoj emisiji nije odmjeravanje argumenata ravnopravnih. Šeks je u prednosti i mora toga biti svjestan. Zato njegove osobne frustracije ne mogu biti opravdanje za necivilizacijsko obraćanje jednoj ženi s jasnim, neprekrivenim seksističkim aluzijama.
Tijekom desetgodišnje vladavine HDZ-a u Hrvatskoj, sloboda medija, profesionalni i građanski dignitet novinara, pluralizam političkih ideja i cijeli niz drugih elemenata demokratskog d
ruštva bili su na udaru pojedinaca i skupina iz vladajuće stranke, koji su sebe i svoje osobne interese izjednačavali s interesima države i svih njenih građana. Ali, dođe li do suda zbog kvalifikacija izrečenih u emisiji »U krupnom planu«, Jasna Babić teško će moći dokazati svoju tvrdnju o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji, a Šeks i stranačko vodstvo će samo potvrditi da im je draže nedemokratsko posezanje za sudskom represijom, nego do obrane svojih stavova dijalogom i argumentima.