Novi list: 08. 09. 2000.

NAKON BURNE POLEMIKE U VLADI O VEČERNJEM LISTU

Banski dvori žele uskratiti informacije novinarima

Vladin ured za odnose s javnošću više ne smije novinarima otkrivati dnevni red i sadržaj Vladinih sjednica zatvorenih za javnost, odlučio je Račanov kabinet

ZAGREB - Hrvatska koalicijska Vlada počela se zatvarati prema javnosti, unatoč tome što je nakon izbora najavila da će javnost rada biti jedna od njezinih glavnih odlika. Uži kabinet Vlade na čelu s premjerom Ivicom Račanom ovih je dana naložio Uredu za odnose s javnošću da više ne daje novinarima ikakve informacije o dnevnom redu i sadržaju Vladinih sjednica zatvorenih za javnost, potvrdila je jučer Dubravka Belas, zamjenica glasnogovornice Vlade. O sadržaju svojih zatvorenih sjednica Vlada bi ubuduće trebala informirati javnost samo putem priopćenja.

Ta odluka, koju su Banski dvori donijeli u trenutku dok je glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić odsutna zbog službenog puta u Veliku Britaniju, jučer je naišla na negodovanje novinara koji prate rad Vlade. Naime, novinari i javnost zbog toga neće dobivati pravodobne informacije o tome što se zbiva u Banskim dvorima, jer je poznato da suhoparna Vladina priopćenja, koja diktiraju političari, često prikrivaju ono što se stvarno dogodilo iza zatvorenih vrata. Novinari će stoga biti prisiljeni, više nego dosad, tražiti neslužbene informacije iz izvora bliskih Vladi, a nema sumnje da će i mnogi ministri biti potaknuti da bez znanja svojih kolega dojavljuju novinarima vijesti koje im se čine značajnima.

Novinarski krugovi vjeruju da su se Banski dvori počeli zatvarati prema javnosti od trenutka kada je sa zatvorene sjednice Vlade u javnost procurio sadržaj polemike među ministrima u povodu prijedloga premijera Ivice Račana i potpredsjednika Vlade Slavka Linića da Vlada putem ugovora sa “Caritas Fundom” olakša ulazak austrijske tvrtke Styria u vlasništvo nad “Večernjim listom”. Tome su se oštro usprotivili ministri Radimir Čačić i Goranko Fižulić, tražeći da Vlada sama otkupi taj dnevnik i proda ga na tržištu. Javno iznošenje te polemike bilo je, po svemu sudeći, za Banske dvore vrlo neugodno. Ona je pokazala kako Račan nema kontrole nad Vladom i da su ministri iz SDP-a u ovom slučaju bili u sukobu s ministrima iz HSLS-a i HNS-a, a sam premijer bio je prisiljen na kraju odstupiti od svog prijedloga i tražiti kompromis. “Večernji list” ipak će pripasti Styriji, ali pravne prepreke za to neće uklanjati sama Vlada, već Mirovinski fond, nad kojim Vlada ima presudni utjecaj.

B. PODGORNIK