Vjesnik: 08. 09. 2000.

Kunst: Očekivali smo u nadzornim odborima stručne ljude, a ne političke parazite

Od Milana Bandića, Gradskog poglavarstva i zagrebačkog SDP-a tražimo hitnu smjenu »stručnjaka« iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske imenovanih u nadzorne odbore gradskih poduzeća i upravna vijeća dječjih vrtića. Ukoliko to ne naprave u narednih 30 dana, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) organizirat će potpisivanje peticije, a moguće, i vrlo ozbiljno zatražiti Bandićevu smjenu. Rekao je to u četvrtak predsjednik URSH-a, Boris Kunst, upozorivši kako neće dopustiti da, kupovinom sindikalnih profesionalaca, kroz prizmu navodnog sudjelovanju radnika u upravljanju javnim poduzećima, jedna politička stranka razbija sindikalnu scenu.
U otvorenom pismu koje su u četvrtak uputili Poglavars
tvu i gradonačelniku Bandiću, imenovanje sindikalaca iz redova SSSH u nadzorne odbore zagrebačkih trgovačkih društava, unatoč većinskom članstvu koje tamo ima URSH, Kunst je ocijenio neodrživim. Umjesto osoba bez kvalifikacija i radnog iskustva u djelatnosti pojedinog gradskog poduzeća, čelnici URSH-a traže da u nadzorne odbore uđu stručni i kvalificirani predstavnici radnika iz njihovih trgovačkih društava.
Demantirajući novinske napise o ratovanju dvaju sindikata za mjesta u nadzornim odborima i upravnim
vijećima, Kunst se založio za istinsku participaciju radnika u upravljanju. To, dodao je, nije moguće ako se u NO Gradske plinare postavi netko iz Plive.
Kunst je također istakao da su na temelju predizbornih obećanja očekivali barem takve promjene koje b
i osigurale da u nadzorne odbore uđu stručni ljudi, a ne politički paraziti. Dodao je da se više od 2 milijuna njemačkih maraka, umjesto za naknade 270 članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, treba iskoristiti za rješavanje socijalnih pitanja i otvaranje novih radnih mjesta.
Na objašnjenje SSSH-a kako se samo radi o provođenju predizbornog sporazuma »Za pravedniji Zagreb«, Kunst odgovara da je Sporazum obvezujući jednako kao da je potpisan s hidrometeorološkom službom.
Govoreći o 30 milijuna kuna Gradsk
e plinare, blokiranih u Komercijalnoj banci, predsjednica Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske, Vesna Pauković, je rekla da će Plinara novac dobiti natrag.

Mile Franičević