Večernji list: 08. 09. 2000.

ODRŽANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA SAMOBORA
Bedeničić prijavljen zbog zlouporabe čeka od 9000 maraka
Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec na jučerašnjoj sjednici Gradskoga vijeća rekao je kako je Grad podnio kaznenu prijavu protiv bivšega gradonačelnika Ivice Bedeničića zbog zlouporabe čeka na 9000 njemačkih maraka koje je Wirges, grad-prijatelj Samobora, darovao gradu lani u studenome. Isprovociran pitanjima bivšeg gradonačelnika Bedeničića na aktualnom satu, Filipec je kazao kako nikome u Poglavarstvu nije do istrage, ali zaintrigirao ih je nestanak čeka i bila im je dužnost ispitati gdje je nestalo 9000 maraka.
- Grad Wirges darovao je ček i odlučeno je da se time plati rasvjeta Crkve sv. Anastazije. Ovoga lje
ta njihovi su predstavnici došli na proslavu Samobora i pitali nas kako smo utrošili novac. Pregledavanjem dokumentacije utvrdili smo da tog iznosa nigdje nema. Ispostavilo se da je ček najprije stajao u blagajni Poglavarstva, a zatim ga je Bedeničić unovčio na svoje ime. Jedno vrijeme novac je držao na svome računu pa ga opet promijenio u marke te u ožujku odnio gvardijanu franjevačkog samostana, i to u svoje ime - objašnjava Filipec dodajući kako je gvardijan Krunoslav Kuštrek napisao zahvalu osobno I. Bedeničiću.
- U zahvali se ne spominje ni Samobor ni Wirges. No, Bedeničić je zahvalu krivotvorio jer ju je kod prevoditelja dao dopuniti kao zahvalu Wirgesu i takvu je poslao u Njemačku. Zbog svega toga podnijeli smo kaznenu prijavu - rekao je samoborski g
radonačelnik.
Ivica Bedeničić žestoko je reagirao na optužbe:
- A neće to tako ići! Filipec je dobio dokumente iz kojih se vidi da sam otvorio žiroračun na svoje ime, čak sam platio 715 kuna provizije za unovčenje čeka i istoga ga dana odnio u franjevačk
i samostan. Rasvjeta na Sv. Anastaziji već je bila završena i zato sam novac odnio u franjevački samostan, a ne mogu ja reći župniku kome da zahvaljuje.
Burne reakcije vijećnika izazvala je i planirana gradnja samoborske obilaznice. Zatečeni iznosom od 45
milijuna maraka za najskuplju tunelsku varijantu, ali i cijenama ostalih varijanti, gradski vijećnici raspravljali su o tome koliko je opravdana gradnja obilaznice.
- Što Samobor time dobiva? Budući da obilaznica uglavnom rješava pitanje prometa teških k
amiona iz kamenoloma čiji su eksploatatori privatnici, a koji su lani uplatili samo 375.000 kuna naknade, Samoboru bi trebalo 1000 godina da otplati 50 milijuna maraka za tunel - izračunao je Hrvoje Šarinić, vijećnik DC-a, pitajući se nije li bolje da Samobor zatvori kamenolome nego da zbog njih ulazi u goleme investicije. S njim su se složili vijećnici Žarko Adamek i Mladen Bertoša iz LS-a, koji je rekao kako bi bilo jeftinije da se umjesto obilaznice za stanovnike Smerovišća organizira prijevoz najmodernijim vozilima s livriranim vozačima.
Na sjednici se postavilo i pitanje prema kojim je kriterijima isplaćeno 200.000 kuna za rad političkih stranaka, od čega je HDZ dobio 106.000, no pročelnik Odjela za financije Slavko Miloš odgovorio je da je to i njemu
nejasno jer nije vidio dokument kojim bi se to određivalo.
T. Pavičić