Vjesnik: 08. 09. 2000.

Mesić pozvao na jačanje međunarodne sigurnosti

Sudionicima najvećeg skupa svjetskih državnika predsjednik Mesić govorio o problemima Prevlake i sukcesije, ali i globalizaciji, dosezima informatičkog društva i reformi UN-a

NEW YORK, 7. rujna (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić govorio je u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu pred dosad najvećim skupom svjetskih državnika okupljenih na Milenijskom summitu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Podržavajući uvodno izlaganje Glavnog tajnika UN-a Kofija Annana predsjednik Mesić pozvao je svjetske čelnike da se na početku novog stoljeća i novog tisućljća založe za afirmiranje vrednota slobode, ravnopravnosti i temeljnih prava država, naroda i poglavito čovjeka pojedinca. »Afirmirajmo načela i ojačajmo instrumente i standarde borbe protiv diskriminacije, netolerancije, supremacije i ovisnosti bilo koje vrste, kako bi se suzbila mržnja«, podvukao je hrvatski predsjednik. Podsjećajući na prijelomno razdoblje u kojemu se nalazi čovječanstvo on je podsjetio da je prošlo stoljeće bilo svjedokom nezabilježenog napretka znanosti i tehnologije, jer je čovjek kročio na mjesec i vinuo se prema zvijezdama, informacijskim tehnologijama povezao i smanjio svijet, otkrio kartu ljudskog genoma. S druge strane, rekao je predsjednik Mesić, 20. stoljeće obilježeno je s dva svjetska rata, dva autoritarna sustava s globalnim ambicijama, hladnim ratom i globalnom trkom u naoružanju. »Izbjegnut je novi svjetski sukob ali su konfrontacije ipak ostale«, upozorio je hrvatski predsjednik i u tom ozračju ukazao na nužnost potpore UN-a koje zajedničkim naporima treba »učiniti što relevantnijim i djelotvornijim čimbenikom današnjice, kako bi je svaka država članica doživljavala istinski kao svoju«. On je dao potporu prijedlozima Glavnog tajnika UN Kofija Annana »temeljitoj reformi strukture i djelovanja UN-a, uključivo i reformu Vijeća sigurnosti i sustava mirovnih operacija, te afirmaciju uloge Opće skupštine«. Ističući da je ponosan što se skupu obraća u ime Republike Hrvatske »male europske zemlje koja je iskusila rat i upravo prolazi kroz mnoge boljke zemlje u tranziciji«, Stipe Mesić je rekao: »Trebamo, tražimo i računamo na pomoć međunarodne zajednice u prevladavanju posljedica rata, jačanju institucija civilnog društva i demokracije«.
Hrvatska počinje ostvarivati priključak na europske integracije, ali pred njome stoje još izazovi rješavanj
a problema Prevlake i sukcesije bivše Jugoslavije »u skladu s načelom nepovredivosti međunarodno priznatih granica, međunarodnog prava i jednakosti«.
Predsjednik Mesić je u zaključnom dijelu svojeg istupa koji je za sve govornike na Milenijskom zasjedanju
bio ograničen na pet minuta pozvao svjetske državnike na zajedničku akciju kako se ne bi iznevjerili milijuni ljudi koji su tijekom 20. stoljeća pali u borbi za bolje sutra »Pomognimo mladima u siromašnim, ali i u bogatim društvima da prevladaju besperspektivnost s kojom su danas, iako zbog različitih razloga, suočeni. Vrijeme istječe, poduzmimo potrebno prije nego bude prekasno«, apelirao je na savjest svijeta predsjednik Republike Hrvatske. Pozivajući se na riječi Kofija Annana, on je na prvo mjesto stavio napore za ograničavanje trke u naoružanju, založio se za usvajanje novih i za potporu postojećih međunarodnih ugovora posebice u zaštiti od mina i kontroli proizvodnje i trgovine malokalibarskog oružja. »Prigrlimo pozitivne tečevine i obećanja globalizacije, a ublažimo negativne posljedice , favorizirajući takve gospodarske odnose koji će omogućiti postupni izlazak iz siromaštva onima koji u njemu grcaju«, pa se založio za reformu međunarodnih financijskih institucija.
Ukazujući na važnost očuvanja zajedn
ičkog nasljeđa na planeti, naših rijeka, šuma, planina, mora i oceana u ime očuvanja osnova vlastite egzistencije on je pozvao svjetske državnike da potvrde privrženost miru i zaštiti svih ljudskih prava radi uspostavljanja odnosa istinske ravnopravnosti na globalnoj razini. »Ključ budućnost jest u našim rukama. Ona će biti takva kakvom je sami učinimo. Otvorimo hrabro vrata novog stoljeća i tisućljeća.! Učinimo to zajedno, sada i ovdje. Jer - svijet je na prekretnici, a vrijeme istječe«, zaključio je govor na Milenijskom zasjedanju Ujedinjenih naroda predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić.

Vjekoslav Krsnik