Slobodna Dalmacija: 09. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA O PRIJETNJI SMRĆU PREDSJEDNIKU MESIĆU:

Mladen Schwartz kao zapovjednik Domagoj?

ZAGREB - Predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga u petak je ocijenio kako je neprocesuiranje predsjednika Nove hrvatske desnice Mladena Schwartza sudskim organima jedan od razloga prijetnje smrću predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, pozvavši se na članak u Slobodnoj Dalmaciji u broju od 30. kolovoza u kojemu je ekstremni desničar komentirao ubojstvo Milana Levara.

- Mladen Schwartz u tom listu govori o pravednoj kazni za Levara koja bi trebala pokazati svima koji su pošli ili namjeravaju poći njegovim stopama i dodaje da je Levarova sudbina dokaz da se zločin suradnje s antihrvatskim Haaškim sudom ne isplati. Taj je list dobio eksluzivno pravo na razgovor s potpisnikom prijetnje Predsjedniku Republike - zakljućio je Paraga, ocijenivši neshvatijivim činjenicu da nitko iz Državnoga odvjetništva do danas nije reagirao.

Govoreći o podrijetlu i veličini bogatstva obitelji Tuđman, Paraga je kao krunski dokaz novinarima predočio izvještaj uglednog amerićkog kongresmena Edolphusa Townsa koji je u vrijeme sindikalnih prosvjeda u Zagrebu, 19. ožujka 1998. godine, u Predstavničkome domu kazao kako je “jedan od razloga nezadovoljstva građana silno bogaćenje obitelji Tuđman čija vrijednost imovine prelazi milijardu američkih dolara”.

Pljačkaške pothvate Tuđmanovih Paraga je usporedio s obitelji bivšega indonezijskoga predsjednika Suharta. Za Tuđmanovu kuću u Nazorovoj 59 Paraga napominje da je konfiscirana partijskim dekretom prije 38 godina, zaključivši kako su Tuđmanovi, koji su do 1990. bili izvan poslovnoga i poduzetničkoga svijeta, od Hrvatske učinili svoju samoposlugu.

D. KATALINIĆ