Vjesnik: 09. 09. 2000.

Završena agonija splitskog poduzeća, 2.308 radnika na ulici

I dok su radnici u krugu poduzeća, uz radne knjižice, primali plaće za srpanj i kolovoz, te naknade za topli obrok, putne troškove i godišnji odmor, na temelju pozajmice hrvatske Vlade od 7,5 milijuna kuna, u Gradskoj je dvorani održano prvo ročište »Diokomovih« vjerovnika/ Radnici se nadaju da će baš oni biti među onih 750 sretnika koji će ponovno biti pozvani na posao/ Na ročištu je ustanovljeno da 3.302 vjerovnika potražuju od »Diokoma« više od 424 milijuna kuna

SPLIT, 8. rujna - Golemoj brojci od 45.000 nezaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji od petka se pridružilo i 2.308, sada već bivših, »Diokomovih« radnika. Time je završena dugotrajna agonija tog poduzeća, u kojemu su se od proglašenja stečaja prije tri mjeseca promijenila četiri stečajna upravitelja.

I dok su radnici u krugu poduzeća, uz radne knjižice, primali plaće za srpanj i kolovoz, te naknade za topli obrok, putne troškove i godišnji odmor, na temelju pozajmice hrvatske Vlade od 7,5 milijuna kuna, u Gradskoj je dvorani održano prvo ročište »Diokomovih« vjerovnika.

Radnici su se u petak u jutro zadnji put okupili u krugu poduzeća, a već u ponedjeljak očekuju ih vrata Zavoda za zapošljavanje, nadajući se ipak kako će baš oni biti među onih 750 sretnika koji će ponovno biti pozvani na posao, nakon restrukturiranja proizvodnje, gdje će svaki dio poduzeća biti samostalna jedinica koja će tako i poslovati.

Stečajni upravitelj »Diokoma« Frane Krišto izjavio je novinarima kako vjeruje da 750 radnika nije konačan broj, te da će se u sljedećih nekoliko mjeseci na posao vratiti najmanje 1.000 zaposlenika. Kako ne bi propali ugovoreni poslovi, prva će skupina radnika doći na posao već idući tjedan. No ipak za većinu od 2.308 »Diokomovih« radnika petak je bio zadnji radni dan u poduzeću.

Istodobno je u Gradskoj dvorani održano stečajno ročište za »Diokom«, na komu je ustanovljeno da 3.302 vjerovnika od tog splitskog poduzeća potražuju više od 424 milijuna kuna. Najveći dio tih potraživanja otpada na državu.

Stečajni je sud u petak priznao i pravo radnika koji od »Diokoma« potražuju ukupno 88 milijuna kuna za zaostale isplate za svoj rad i druge naknade. Sud je također priznao pravo radnicima na otpremninu u iznosu od 1.100 kuna za svaku godinu staža, za što bi trebalo namaknuti oko 24 milijuna kuna. Prema odluci Stečajnog suda, isplata otpremnina radnicima će imati prioritet.

Tek nakon toga namirit će se više od 3.000 vjerovnika, među kojima je najveći Ministarstvo financija, koje je zbog duga za poreze i doprinose u visini od 42 milijuna kuna i podnijelo zahtjev za pokretanje stečaja toga splitskog poduzeća.

Prema podacima koji su dostavljeni mjerodavnim institucijama, »Diokom« najviše duguje upravo državnim institucijama, a iznos duga premašuje sto milijuna kuna. Uz Poreznu upravu, tu je dug prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) 41 milijun kuna, Zavodu za zdravstveno osiguranje 21 milijun kuna, Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) 12 milijuna kuna, Mirovinskom fondu deset milijuna kuna te Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i Vodovodu ukupno devet milijuna kuna. Ostatak duga otpada na zajmove bankama. To bi »Diokom« i mogao podnijeti ako vjerovnici iz državnih institucija budu spremni svoj dug pretvoriti u vlasnički ulog, kako je predlagao jedan od bivših stečajnih upravitelja Joso Malenica.

Radnici »Diokoma« koji su se u petak ujutro okupili u poduzeću, nisu skrivali očaj, te ih ni Vladina pozajmica od 7,5 milijuna kuna kojom su isplaćene plaće za srpanj i kolovoz, nije odobrovoljila.

Dobrila Stella