Glas Slavonije: 09. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861:

Tuđmanovi od Hrvatske napravili svoju samoposlugu

ZAGREB, (Hina) - Predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga prozvao je jučer Državno odvjetništvo, jer nije podiglo kaznenu prijavu protiv predsjednika Nove hrvatske desnice Mladena Schwartza zbog njegovih, kako kaže, zločinačkih izjava glede ubojstva haaškog svjedoka Milana Levara.

Naime, nakon Levarova ubojstva Schwartz je za jedne dnevne novine između ostalog izjavio kako je to bila "pravedna kazna koja treba poslužiti kao opomena za sve koji kane poći Levarovim stopama". Paraga smatra da Schwartz svojom izjavom izravno potiče na daljnja ubojstva i otvoreno prijeti, te mu je stoga neshvatljivo nereagiranje Državnog odvjetništva.

"Ako je u Hrvatskoj legalno jedan zločin nazvati domoljubnim činom, ako se nekažnjeno može čestitati na zločinu i otvoreno prijetiti, onda nije nikakvo čudo što i predsjedniku države stižu anonimne prijetnje", kazao je na konferenciji za novinare Paraga, dometnuvši kako će Schwartzovim neprocesuiranjem i Državno odvjetništvo biti suodgovorno za poticanje na zločin.

Paraga stoga ističe nužnost što hitnijeg imenovanja "kvalificiranog i sposobnog" državnog odvjetnika, ali na upit koga bi htio vidjeti na toj dužnosti nije htio odgovoriti.

Osvrnuvši se na, kako kaže, ciničnu i nemoralnu izjavu Ankice Tuđman, supruge pokojnog hrvatskog predsjednika, da je njezina obitelj sve stekla na legalan način, Paraga je rekao kako su članovi obitelji Tuđman nakon 1990. "preko noći postali poduzetnici i vlasnici ogromnog bogatstva". "Oni su od Hrvatske napravili svoju samoposlugu", kazao je Paraga, uspoređujući obitelj Tuđman s obitelji bivšeg indonezijskog predsjednika Suharta, koji je nedavno optužen za korupciju i pljačku, te se nalazi u kućnom pritvoru.

Naglasivši kako stoji iza svake izgovorene rečenice, Paraga je rekao kako "jedva čeka da ga obitelj Tuđman tuži za uvredu časti i dostojanstva".