Jutarnji list: 09. 09. 2000.

DOBROSLAV PARAGA: SCHWARTZA TREBA PRITVORITI

ZAGREB - Mislim da je neprocesuiranje Mladena Schwartza jedan od razloga da je stigla prijetnja Predsjedniku Hrvatske, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861.

Ukazujući na nedjelotvornost državnog odvjetnika, Paraga se zapitao zašto u Vladi ne raspravljaju o novom državnom odvjetniku koji neće čekati deset dana da pita Schwartza zna li kolika je kazna za to što radi. - Schwartz mora biti u pritvoru, a ne davati intervjue po medijima u kojima crno na bijelo potiče na zločin - dodao je Paraga i napomenuo kako neće reći koga bi htio vidjeti na mjestu državnog odvjetnika, ali da tamo sigurno, zbog vjerodostojnosti suda, ne bi bilo dobro da je Petar Pulišelić ili Ivan Kern. Paraga je rekapitulirao činjenice vezane uz uspon materijalno - imovinske situacije pokojnog predsjednika Tuđmana u proteklih deset godina, istaknuvši kako su od Hrvatske učinili svoju samoposlugu.

- Preko noći u ranim 90-im postaju poduzetnici, vlasnici kafića, ekskluzivni opskrbljivači Hrvatske vojske, i to kada se zna da su oružje, nafta i droga najprofitabilnije djelatnosti - rekao je Paraga i dodao kako je prvi sin Nevenke Tuđman bankar bez iskustva za kojeg on kaže da postoji opravdana sumnja da je postavljen kao paravan za pranje novca. Franju Tuđmana je Paraga usporedio s Indonežaninom Suhartom.

(S. C.)