Večernji list: 11. 09. 2000.

PREDSJEDNIK MESIĆ NAKON POVRATKA IZ NEW YORKA:

Tražimo da UN skine zastavu Jugoslavije

ZAGREB - Nakon povratka iz New Yorka s Milenijskoga skupa UN-a, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u zagrebačkoj zračnoj luci odgovorio je na pitanja novinara.

Komentirajući Vladin prijedlog da se osumnjičenima za Ahmiće sudi u Haagu, predsjednik Mesić rekao je da se slaže s time jer to nisu naši građani, niti je zločin počinjen u Hrvatskoj.

- Čini mi se sasvim logično da se sudi u Bosni i Hercegovini ili u Haagu - rekao je Predsjednik.

Na pitanje boji li se Vlada suđenja u Hrvatskoj, Mesić je rekao da ona nema razloga bojati se jer ne sudi ona, već sude sudovi. Ima, naravno, i elemenata, s obzirom na to da je riječ o dvojnom državljanstvu, da im se može suditi i u Hrvatskoj.

Potvrđuju li susreti predsjednika Mesića u New Yorku sa svjetskim državnicima i činjenicu da Hrvatska ulazi u svijet i da je izišla iz europskih okvira?

- Najprije moramo riješiti otvorena pitanja sa susjedima - kazao je Mesić - zatim moramo riješiti pitanja u Europi, odnosno predstaviti to što želimo, a to je ostvarenje naših strateških ciljeva - ući u Europsku uniju i NATO pakt. Nitko nije vezan samo uz jedan otok, jednu regiju i kontinent i mi moramo iskoračiti i na tuđa tržišta i otvoriti svoj prostor za tuđe tehnologije i ulazak kapitala u Hrvatsku. Susreo sam se s mnogim državnicima iz Europe i svijeta - s kraljem Jordana Abdulahom II., s Fidelom Castrom, s predsjednikom Turske i mnogim azijskim državnicima, pa i onima iz Brazila. Svi su izrazili želju da dižemo naše ekonomske odnose na onu razinu na kojoj su politički odnosi. Politički surađujemo s mnogima, ali premalo smo prisutni na mnogim tržištima.

Na pitanje u kojoj mjeri Vlada kontrolira obavještajne službe, Mesić je odgovorio da on ne odgovara za Vladinu politiku.

Najnoviju odluku Ministarstva financija, koja bitno ograničava dopušteni uvoz u Hrvatsku, predsjednik Mesić nije želio komentirati.

Komentirajući istupe Vladimira Šeksa, predsjednik Mesić rekao je:

- Vladimir Šeks dosta često optužuje mnoge, a proziva i mene, a on je bio neko vrijeme državni odvjetnik i, ako ne zna, a morao bi znati i bilo bi dobro da se sjeti, u nekim slučajevima tužilaštvo nije čak pokrenulo ni žalbu kad su zbog proceduralnih razloga neki oslobođeni. On zna o čemu je riječ.

Je li se nešto pomaknulo u procesu sukcesije nakon razgovora i susreta s čelnicima država bivše Jugoslavije?

- Htjeli smo zainteresirati i institute UN-a da nam pomognu kako bi se riješilo pitanje sukcesije Jugoslavije. Jugoslavija je imala veliku imovinu koju smo svi stvarali, koju treba podijeliti na države sljednice. SR Jugoslavija ne može pretendirati na mjesto bivše Jugoslavije u UN-u. To je prazan stolac, ali se zastava Jugoslavije vijori pred Ujedinjenim narodima. Tražimo da se ta zastava skine i da se utvrdi da Jugoslavije više nema, pa ne može biti ni zastave pred zgradom UN-a. A SR Jugoslavija treba proći sve ono što smo mi prošli, cijelu proceduru da bi mogla biti primljena u Ujedinjene narode.

Izetbegoviću nije pozlilo zato što je razgovarao s nama

Prvo je pitanje Mesiću bilo vezano uz Aliju Izetbegovića, kojemu je navodno pozlilo dok je razgovarao s predsjednicima država bivše Jugoslavije.

- Ja jedino vjerujem da mu nije pozlilo zato što je razgovarao s nama. On je već došao s naznakama bolesti i imao je povišenu temperaturu. Rekao mi je da mu je naškodila ta promjena vremena i klimatizacija. Očito je da je nešto bilo s dišnim organima.

Z. Cesar