Večernji list: 12. 09. 2000.

ZDRAVKA BUŠIĆ NAKON MESIĆEVA INTERVJUA PRISJEĆA SE DETALJA O RAKETIRANJU BANSKIH DVORA

Nazvao je Šušak i požurio Tuđmana, Mesića i Markovića u sklonište

* Ni govora, Milošević nije zvao, Tuđman je sve kontakte s Miloševićem ostvarivao preko Šarinića

Nakon što je predsjednik Mesić u intervjuu za "Večernji list" kazao da samo Zdravka Bušić zna tko je pokojnog predsjednika Tuđmana nazvao na dan raketiranja Banskih dvora, ta saborska zastupnica HDZ-a govori o spomenutom događaju. Ističe kako nije čitala intervju jer se tek vratila s puta. Međutim, prisjeća se da je u blagovaonici Banskih dvora bio ručak i da je predsjednik Tuđman sjedio na čelu stola. Dodaje da su Mesić i Marković, kao gosti, sjedili odmah do njega, na suprotnim stranama stola, te misli da su pokraj Mesića sjedili Ante Vrdoljak i Gojko Šušak, a pokraj Markovića ona. Objašnjava da su Mesić i Marković i prije ručka razgovarali s dr. Tuđmanom te da ih je posjeo pokraj sebe jer je to uvijek radio s gostima. Govori kako je Vrdoljak vicevima zabavljao nazočne te da se u jednom trenutku Šušak digao i rekao:

- Predsjedniče, meni se žuri, moram ići.

Tada su se digli i Tuđman i ostali, a njezin je dojam da bi se razgovor nastavio da je Šušak ostao jer je pokojni Predsjednik znao objede iskoristiti kako bi se radilo. Ističe i da je Tuđman želio nastaviti razgovor s Mesićem i Markovićem te da je Markovića uvjeravao da nema više što raditi u Beogradu.

Z. Bušić govori kako je, nakon što su se Tuđman, Mesić i Marković povukli u Predsjednikov kabinet, ostala u uredu odmah do toga kabineta zajedno s Ljiljanom Pancirov. Dodaje da je tada bila uzbuna i da je rekla Ljiljani Pancirov:

- Ljiljana, ti idi u podrum, ti imaš obitelj, a ja nemam nikoga.

No, ona je to odbila i rekla:

- Ne idem dok si ti tu.

Z. Bušić ističe kako je u uredu bio i Mario Nobilo, koji je za Predsjednika imao neko pismo UN-a, te da je ona stajala pokraj kompjutora i čitala to pismo koje je bilo pisano na engleskom.

- Tada je opalila bomba - naglašava Z. Bušić, koja na pitanje tko je zvao predsjednika Tuđmana u to vrijeme odgovara: - Znam da je zvao Gojko Šušak. Rekao mi je: "Za Boga miloga, što radiš tu, zar ne vidiš da je uzbuna?". Prisjeća se da ju je Šušak pitao je li Predsjednik tu i tražio da ga spoji s njim, što je i učinila. Ne sjeća se je li netko drugi zvao, ali odbacuje svaku pomisao da je zvao Milošević. S tim u vezi ističe:

- Ni govora, Milošević nije zvao, to su gluposti. Što se tiče Milana Kučana, on je tih dana zvao Predsjednika, ali ne mogu se sjetiti je li zvao baš toga dana.

Dodaje i da je Tuđman sve kontakte s Miloševićem ostvarivao preko Šarinića te da s Miloševićem uopće nije želio razgovarati.

Z. Bušić govori kako je odjeknula jedna eksplozija i da su ona i Lj. Pancirov tada ušle u Predsjednikov kabinet. Prisjeća se da je sve bilo u oblaku dima i da su svi - Tuđman, Mesić, Marković i njih dvije - stali ispod dovratka između Predsjednikova kabineta i ureda u kojem je ona radila. Tada je, prema njezinim riječima, dr. Tuđman rekao da idu u sklonište kako bi stigli onamo prije nego ponovno opale.

- Jedan po jedan spustili smo se tada u sklonište, gdje je već bilo ljudi, a sjećam se da sam tamo upitala gdje je Mesić. No, on je stajao odmah iza mene. (D.Đ.)