Večernji list: 12. 09. 2000.

PRIPREMA SE TEREN ZA POČETAK PREGOVORA HRVATSKE I EUROPSKE UNIJE

Zeleno svjeto za kredite EU Hrvatskoj

Odbor za proračun EU parlamenta u srijedu će, u sklopu ponekad složene ali do danas do savršenstva uhodane procedure ispunjavanja svih preduvjeta za sređene odnose pojedine zemlje i Unije, dati formalno zeleno svjetlo za otvaranje sredstava Europske investicijske banke ( EIB) Hrvatskoj. Prvi su službeni kontakti budućih partnera ostvareni, EIB uskoro u Hrvatsku šalje svoju misiju, a nedugo nakon toga otvorit će stalni ured u Zagrebu. Kada se zbrajaju štete višegodišnje izolacije zemlje, nemogućnost pristupa kreditnim sredstvima razvojne banke EU najveći je pojedinačni gubitak ovoga razdoblja.

Za početak, to su tek dva infrastrukturna projekta vrijedna 122 milijuna eura - cestovna i željeznička veza - unutar Pakta stabilnosti. Doslovce sutradan, pravo na kredite EIB-a Hrvatska može i mora iskoristiti dobivajući sredstva za vlastite projekte. Za EIB procesi teku paralelno: s jedne se strane dogovara o ulasku bankinih financija u sustav Hrvatske za izgradnju dvaju projekata iz programa Pakta stabilnosti a, istovremeno, banka priprema teren za svoju redovitu aktivnost ubrzavanja razvitka.

Prema izjavama bankinih najviših dužnosnika, plan je EIB-a u sljedećem srednjoročnom razdoblju potpomoći razvitak kandidatskih zemalja kreditnom injekcijom od gotovo sedam milijardi eura! U posljednje dvije godine EIB je u zemlje EU čekaonice plasirao 4,75 milijardi eura. Do listopada, mjeseca u kojem će Ministarsko vijeće EU prihvatiti mandat za pregovore s Hrvatskom, dakle sadržaj sporazuma koji nudi Zagrebu, procedura za odobravanje sredstava EIB-a bit će gotova. To znači da će odluka o pravu Hrvatske na sredstva EIB-a dobiti blagoslov svih instancija EU, i Parlamenta, i Ministarskog vijeća, i Europske komisije. Ostatak posla i budućnost kreditnih aranžmana ovisi o hrvatskoj strani - od listopada stajat će joj na raspolaganju moćno oruđe razvitka, krediti EIB-a, i samo će kvaliteta projekata odlučivati hoće li banka ući u njihovo financiranje. Kvaliteta je i jedini kriterij na osnovi kojega EIB odlučuje o kreditiranju uz uvjete jednake onima unutar EU (20 do 30 godina rok otplate, odgoda početka otplate od pet do deset godina, kamata do dva posto).

BRUXELLES Lada Stipić-Niseteo