Vjesnik: 12. 09. 2000.

Otmica i prosvjedi u središtu Mostara

MOSTAR, 11. rujna (Od Vjesnikova dopisnika) - Sedamdesetpostotni invalid Domovinskog rata i član mostarske podružnice Hvidre HR Herceg-Bosne Goran Vlajinić - Vlaja bio je uhićen u policijskoj akciji u ponedjeljak oko 11 sati ispred ugostiteljskog objekta na mostarskoj tržnici, u zapadnom dijelu grada.

Ipak, kako saznajemo neposredno prije zaključenja ovog izdanja Vjesnika, Vlajinić je poslijepodne oslobođen i primljen na odjel Kliničke bolnice u Mostaru. Ukazana mu je liječnička pomoć jer je ozlijeđen prilikom uhićenja. No, gdje je bio zatočen i tko ga je uhitio, nismo uspjeli doznati.

Prema svjedočenju člana mostarske Hvidre, maskirani i naoružani specijalni policajci, koji su stigli u dva džipa bez registarskih oznaka, uhitili su Vlajinića primijenivši silu. Pritom su ozlijedili i njegova prijatelja Lolu Karaulu koji je zbog toga završio u mostarskoj Kliničkoj bolnici. Odmah nakon otmice člana Hvidre, pronio se glas da su to počinili bošnjački djelatnici federalnog MUP-a. Nakon munjevito izvedene akcije, Vlajinić je bio odveden u nepoznatom smjeru, a svjedoci pretpostavljaju prema istočnom dijelu grada otkud su, navodno, došli maskirani policajci.

To je kasnije izazvalo prosvjede članova Hvidre koji su se okupili kod Carinskog mosta u blizini hotela »Ero« i blokirali promet zahtijevajući da se Vlajinića oslobodi.

U akciju je bio uključen SFOR, čiji su pripadnici od jutra bili raspoređeni po gradskim ulicama i svim važnijim križanjima u Mostaru.

Sudioništvo SFOR-a u Vlajinićevu uhićenju potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije priopćivši da je »oko 11 sati SFOR započeo akciju na širem području Mostara«. O ciljevima i motivima te SFOR-ove akcije u MUP-u su priopćili da nisu bili obaviješteni. Napetost kod Carinskog mosta potrajala je duže vrijeme. S jedne strane našli su se talijanski karabinijeri, a s druge članovi Hvidre i građani zapadnog Mostara. Promet vozilima bio je zaustavljen iz zapadnog prema istočnom Mostaru, a i na drugim raskrižjima primjetne su jake ophodnje SFOR-a. Nakon što je Vlajinić oslobođen, gradom je »procurila« informacija da su se esforovci i specijalni policajci premjestili prema gradskoj južnoj industrijskoj zoni. Tamo navodno namjeravaju uhititi neku drugu osobu jer je Vlajinić, očito, bio »krivi čovjek«.

Prema izvorima lokalne policije u Posušju, kako prenosi Hina, u ponedjeljak prijepodne uhićen je Zoran Bašić, nekadašnji pripadnik Kažnjeničke bojne kojoj je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta.

Mario Marušić