Večernji list: 12. 09. 2000.

JOŠ NIJE POČELO SASLUŠAVANJE SVJEDOKA U SLUČAJU AHMIĆI

Glavni pomagači Sliškovića i Vlajića zadarski djelatnici SZUP-a

ZADAR - Istražni sudac Županijskog suda u Zadru Milan Pečina još nije počeo saslušavati svjedoke u postupku protiv pritvorenih osumnjičenika za zločin u Ahmićima, Ante Sliškovića i Tome Vlajića, te Paška Ljubičića i Vlade Čosića, za kojima je raspisana tjeralica, i ne zna kad će početi. Na zadarskom sudu smatraju kako to zapravo i nema smisla dok se ne dobije službena odluka o tome gdje će osumnjičenici biti procesuirani. Zasad Županijski sud u Zadru nije dobio ništa službeno o eventualnoj promjeni nadležnosti suda.

Osim toga, većina svjedoka nalazi se u Bosni i Hercegovini ili, poput odvjetnika Ante Nobila u Zagrebu, a poneki ipak i u Zadru. Riječ je prije svega, kako doznajemo, o "pomagačima" koji su uglavnom djelatnici zadarskog SZUP-a. Neki od njih naći će se pred istražnim sucem kao svjedoci, ali se protiv nekih, doznajemo, pripremaju i kaznene prijave.

Prema dosadašnjim spoznajama Sliškovićeva i Vlajićeva branitelja Rajka Čogurića, njih su dvojica najvjerojatnije po svojem stvarnom identitetu hrvatski državljani. Čogurić kaže kako mu nisu poznati motivi ovakvog poteza hrvatske Vlade da osumnjičenike ponudi Haagu, jer zagrebački Županijski sud može udovoljiti jednom takvom suđenju. Budući da zasad nema nikakvih aktivnosti istražnog suca na tom predmetu, Čogurić će tek sljedeći tjedan doći u Zadar kako bi pregledao spis koji se, podsjetimo, velikim dijelom tretira kao državna tajna.

M. Matešić