Večernji list: 13. 09. 2000.

SPEKTAKULARNA AKCIJA SZUP-a U ZAGREBU, GOSPIĆU, KARLOVCU I KNINU

Uhićeni Orešković, Andabak, Koštroman i još devetorica

* Tihomir Orešković uhićen je u svom stanu u Zagrebu, Ivan Andabak u Karlovcu, Ignac Koštroman u Kninu, a u Gospiću su između ostalih uhićeni obavještajci Milan Karić i Ivan Jurković, te branitelji Stjepan Grandić, Ivica Ćaćić i Ivica Rožić

Pišu: Tanja Božić, Dušan Miljuš, Zvonimir Despot, Marina Šerić i Višnja Starešina

Velika vojno-policijska akcija u Zagrebu i Gospiću, koja je počela jučer u zoru, završila je spektakularnim uhićenjem osoba osumnjičenih za ubojstvo haaškoga svjedoka Milana Levara, iako nitko od nadležnih u policiji, pa ni glasnogovornik MUP-a Slavko Rako, do jučer poslijepodne nije htio to potvrditi. Kako smo neslužbeno doznali, jučer oko podneva uhićen je Tihomir Orešković u svom stanu u Boškovićevoj 7 u Zagrebu. Akciju uhićenja počelo je 15-ak specijalaca u crnim odorama, koji su pozvonili na vrata, a otvorila je njegova supruga. Tihomir Orešković bio je u stanu, u kojem živi sa suprugom, sinom i kćeri. Nije bilo nikakve potrebe za primjenom sile, niti je Tihomir Orešković pružao otpor. Nakon specijalaca u crnim odorama, na scenu je stupilo desetak policajaca u civilu koji su pretražili stan. Pritom im je Orešković predao nekoliko trofejnih pušaka i dva pištolja, o čemu je dobio i potvrde. Potom je uz jaku policijsku pratnju prevezen u Gospić.

Proširila se vijest da je uhićen i general-bojnik Mirko Norac, donedavni zapovjednik Zbornog područja u Đakovu, inače vojni zapovjednik u Gospiću 1993. godine. Međutim, Norca smo jučer dobili na telefon te nam je rekao:

- Ja uhićen? Otkud vam to? Pa, evo, vidite da sam dobro, a osim toga, nije mi jasno zbog čega bi mene netko uhitio.

Što se sve jučer događalo u Gospiću, koji je već danima preplavljen policijskim snagama, istražili su Večernjakovi reporteri koji su od ranog jutra u stopu pratili policijske patrole.

Više od sat vremena prije svitanja pred zgradom PU ličko-senjske jučer se skupilo pedesetak automobila, džipova i vojnih kampanjola, pa čak i jedna vojna "stodesetka". Sva svjetla na zgradi PU bila su upaljena dok je većina Gospićana još spavala ne sluteći što se odigrava u središtu njihova grada.

U šest sati iz zgrade su počeli izlaziti policajci u civilu. Najprije dvojica, pa još nekoliko puta tako sve dok ih se nije skupilo desetak, te su brzim korakom potrčali prema automobilima. Ubrzo se stvorila mala kolona na čijem je čelu bio plavo-bijeli policijski automobil. Ubrzali su i zamaknuli za ugao Budačke ulice do kućnog broja 14.

Pred obiteljskom kućom, katnicom s visokim potkrovljem, uz škripu policijskih "golfova" i jednog zelenog "pucha", zaustavili su se u 6,03 sati. Iz "pucha" su iskočili pripadnici Specijalne policije u pancirnim košuljama držeći puške u rukama. U tren oka opkolili su kuću, a iz trećeg i četvrtog automobila izašli su detektivi u civilu te čak četvorica policajaca u odorama.

Iznenadno policijsko buđenje

U 6,07 sati zavjesa na prvom katu bijele obiteljske kuće pomaknula se. Žena tamne kose zabrinuto je pogledala u polumrak a potom zamaknula dok su se u kući palila svjetla. Policajci su već bili na vratima.

Nekoliko trenutaka neizvjesnosti dijelilo nas je od događaja u obiteljskoj kući za koju smo kasnije doznali da pripada Ivici Rožiću, a ondje živi sa suprugom i dvoje djece te roditeljima. Što se doista u kući događalo te koga ili što su policajci tražili, nismo uspjeli doznati. No, mlada crnokosa žena u svijetloj majici suznih je očiju istrčala iz kuće, prešla cestu te se za nekoliko minuta vratila u pratnji dvojice muškaraca. Uzbuđeno su razgovarali, gestikulirali rukama...

Dok su Večernjakovi reporteri iz prikrajka promatrali što se događa u kući Rožićevih, nekoliko stotina metara dalje, u Kaniškoj ulici, samo nekoliko kuća dalje od mjesta gdje je ubijen Milan Levar, vrlo slična akcija specijalaca. Policijski automobili u polumraku, "puchovi", ali i vojna vozila, te plavo-bijeli "landroveri", u kojima su specijalci u pancirkama čekali zapovijed, blokirali su ulaz u jednu od zgrada. Kasnije smo doznali da je to zgrada u kojoj žive još aktivni, ali uglavnom umirovljeni, časnici Hrvatske vojske. I ondje se ponovila slična situacija. No, za razliku od kuće Ivana Rožića, u kojoj su se specijalci zadržali sve do 11.45 sati, iz Kaniške su otišli već oko deset.

Psovke iz Rožićevog dvorišta

U PU su, prema pričama Gospićana, privedeni su Milan Karić, bivši šef obavještajaca u Gospiću, Ivan Jurković, bojnik SIS-a, Stjepan Grandić, bivši zapovjednik jedne bojne, i Ivica Ćaćić, također jedan od gospićkih branitelja. Prema nekim pričama, priveden je i mesar iz obližnje mesnice, no on je toga dana još u ranim prijepodnevnim satima viđen u gradu. I dok su novinari čekali pred Rožićevom kućom, iz njegovog je dvorišta na njihov račun stizala samo bujica pogrdnih riječi, psovki i uvreda.

- Lešinari! Lešinari, eto, što ste, tuđe ste nesreće željni - vikala je uzbuđeno dižući ruke prema nama starija žena, pretpostavljamo majka Ivice Rožića.

Njena mlada snaha streljala nas je pogledima dok je prolazila prema Policijskoj upravi, a nisu izostale ni kletve koje su upućene na račun novinara. Gospićki policajci uporno su vodili brigu o tome gdje će novinari i snimatelji stajati, a manje o djeci iz škole koja su za velikog odmora prolazila tik do kuće te o stotinama Gospićana koji su proveli jutro vozikajući se automobilima kako bi vidjeli što se to događa u kući Rožićevih.

Do zaključenja lista ni od koga u policiji nismo uspjeli doznati nikakvu informaciju te će sve, najavljeno je čak iz ureda glasnogovornika u Zagrebu, biti objavljeno danas na tiskovnoj konferenciji. Jedino što je o policijskom poslu rekao glasnogovornik Rako bilo je da ga policajci obavljaju redovito i po zakonu.

 

U AKCIJI SZUP-a UHIĆENI I OSUMNJIČENI ZA ZLOČINE U BiH

Andabak i Koštroman također pritvoreni

Ministar obrane Jozo Radoš sinoć je potvrdio kako je jučer uhićen i nekadašnji general HVO-a, sada časnik HV-a, Ivan Andabak, kojega je policija zaskočila u Karlovcu. Kako još nije poznato zbog čega je Andabak uhićen, upućeni pretpostavljaju da je osumnjičen za rušenje Starog mosta u Mostaru, no prema nekim informacijama njegovo uhićenje zatražio je Haag nakon nekih novih saznanja iz hrvatsko-muslimanskog rata na području Mostara. Inače, Andabak je bio bliski suradnik haaškoga optuženika Mladena Naletilića Tute u Kažnjeničkoj bojni. S Tutom je, štoviše, bio u emigraciji do 1990., gdje su obojica bili članovi Ujedinjenih Hrvata Europe, organizacije nastale iz Hrvatskoga revolucionarnog bratstva.

Kad je u ožujku Tuta izručen Haagu, Andabak je javno u novinama izjavio da je u Kažnjeničkoj bojni Tuta bio ideolog a on naredbodavac te da su obojica za svoje aktivnosti odgovarali samo dr. Tuđmanu i Šušku. Andabaka je Haagu 1997. tužio i predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga tereteći ga da je jedan od krivaca za likvidaciju generala HOS-a Blaža Kraljevića i još osam osoba u kolovozu 1992. godine. Andabak bi se, prema nekim izvorima, mogao teretiti i za prošlogodišnje ubojstvo federalnog doministra policije BiH Joze Leutara. Uzevši u obzir sve navedeno, ne bi bilo čudno da već danas otputuje u Haag.

U Kninu je jučer uhićen i Andabakov prijatelj, umirovljeni pukovnik HV-a Ignac Koštroman. I njega policija zacijelo također sumnjiči za kažnjiva djela počinjena u vrijeme rata u BiH. Koštromana je policija, podsjetimo, već u lipnju ispitivala o slučaju Ahmića, a nakon što je u javnosti objavljen HIS-ov izvještaj iz 1994. u kojem se navodi da su za to nedjelo izravno odgovorni Koštroman i Dario Kordić koji je već u Haagu. Koštroman, koji je bio glavni tajnik HDZ-a BiH te Hrvatske zajednice Herceg Bosne, na te je optužbe odgovorio kako je on osobno nakon zločina u Ahmićima sugerirao pokretanje istrage da se pronađu njegovi pravi počinitelji. Uz njegovo uhićenje valja svakako uzeti u obzir i nedavno sastavljeno MUP-ovo tajno izvješće o ahmićkom slučaju.

Uključujući njih dvojicu, jučer je uhićeno ukupno 12 osoba!

PREMIJER IVICA RAČAN

Uhićenja su naša akcija, a ne uputa iz Haaga

I premijer Ivica Račan potvrdio je da je riječ o uhićenju odgovornih za zločine počinjene u Gospiću i BiH.

- Demokratska Hrvatska je odlučna u tome da oni koji su krivi za ratne zločine ne žive slobodno. Hrvatska ne može predugo biti talac prijašnjih događaja koji su se prikrivali - kazao je predsjednik Vlade Ivica Račan.

Naglasio je kako je riječ o samostalnoj akciji koju vodi Hrvatska, a ne o zahtjevu iz Haaga.

- Naša je dužnost da dignemo Hrvatsku kao pravnu državu na višu razinu i mislim da će i ove akcije tome pridonijeti. U protivnom Vlada je spremna podnijeti i konzekvencije, pa i odstupiti - kazao je Račan.

Na upit što ima reći o nedavnoj izjavi Vladimira Šeksa kako će biti još ubojstava ako se nastavi kriminalizacija HDZ-a i Domovinskog rata, Račan je odgovorio:

- Ne očekujem da će itko normalan u ovoj zemlji demonstrirati u korist osumnjičenih za ratni zločin ili za gospodarske kriminalce. Ne znam čemu Šeksu služe takve izjave. On se mora zapitati zašto se neki predugo skrivaju iza HDZ-a. Prijetnje govore samo to da gospodin Šeks gubi živce, a zašto - to vi sami zaključite.

Rožić odlično barata eksplozivom

Uhićeni Milan Karić bio je šef obavještajaca u Gospiću, navodno u vezi s Josipom Manolićem, a njegov bliski suradnik i zamjenik tijekom rata bio je Ivan Jurković, bojnik SIS-a.

Ivan Rožić navodno se već dulje vrijeme liječi na psihijatriji jedne od zagrebačkih klinika. No njegova bolest nije tako teška da bi ondje bio hospitaliziran u zatvorenom odjelu, te mu je dopušteno da za vikende dolazi kući. Prema pričanju nekih Gospićana, viđen je u gradu upravo u dane uoči Levarove smrti, točnije u subotu i nedjelju, a nakon toga ga ponovno neko vrijeme nije bilo.

Rožić se inače spominje u nalazima kriminalista iz operativne akcije "Velebit 1" i "Velebit 2", a poznat je bio i po tome što izvrsno barata eksplozivom. Navodno je rušenje nekih kuća u Gospiću upravo njegovo djelo. Ivica Rožić bio je poznat i po nadimku "Bijeli vuk".

Ivica Ćaćić Ćale umirovljeni je satnik HV-a i predsjednik Udruge UHDDR-a 1990. - 1991. Ličko-senjske županije. Ćaćić je u travnju, kad su se u Gospiću pojavili haaški istražitelji, državnom vrhu poručio da tamošnji branitelji neće dopustiti izručenje Haagu ni jednog vojnika ili časnika Hrvatske vojske. Njega je pak Zdenko Bando, koji je s Milanom Levarom svjedočio u Haagu, optužio kao jednog od likvidatora u Karlobagu, što je ovaj zanijekao.

Supruge uhićenih prosvjedovale

Tijekom poslijepodneva i večeri pred Policijsku upravu u Gospiću i po nekoliko su puta dolazile supruge uhićenih. Najupornija među njima bila je žena Ivana Rožića. Silom je željela vidjeti supruga, a da to nije moguće pokušao joj je objasniti i sam načelnik Uprave. No neke druge Gospićanke bile su znatno glasnije. Tako se u njihovu razgovoru sa specijalcima koji su čuvali zgradu moglo čuti:

- Zašto sada ne možemo k svojim muževima? Sada ih zatvarate, a kada je devedesetih trebalo nositi pušku bili su dobri. Želimo znati o čemu je riječ. Zbog čega su odvedeni? Ova je policija još za Dasovićevo vrijeme bila strah i trepet.

Iako im specijalci nisu dali prići i objašnjavali kako muževe neće moći vidjeti, supruga jednog od privedenih kroz suze je rekla:

- Pa, petnaest godina s njim živim i valjda znam je li zločinac ili nije! Sin mi kod kuće ludi i baca se. Hoće k ocu. Zovem ga da dođe sa mnom, ali mali se boji i samog spomena policije.

Predsjednik Mesić potvrdio uhićenja

Predsjednik Stjepan Mesić potvrdio je da je uhićeno 12 osumnjičenih za ratne zločine i za ubojstvo Milana Levara.

- Svojedobno sam najavio da će biti više akcija organa gonjenja i pravosudnih organa, a sada je u tijeku jedna od takvih akcija, ali teško mi je govoriti o pojedinostima. Neka imena koja ste spomenuli su točna - potvrdio je predsjednik Mesić na novinarski upit je li uhićen Tomislav Orešković, Ivan Andabak i Ignac Koštroman.

Predsjednik Mesić potvrdio je da je riječ o više inkriminacija te da dio uhićenih potražuje Haaški sud, dio ih je optuženih za ubojstvo Milana Levara, a dio vezan uz ahmićku grupu.

Za uhićenja pitali smo i ministra obrane Jozu Radoša, koji također nije htio govoriti o pojedinostima. Potpredsjednik Sabora dr. Ivić Pašalić bio je zaprepašten kada smo ga upitali zna li što o uhićenjima. Činilo se da mu spominjanje svakoga imena od mogućih uhićenika izaziva novi šok. Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i predsjednik HSLS-a Dražen Budiša o uhićenjima nisu ništa znali.

Orešković automobilom dovezen u Gospić

Tihomir Orešković sinoć je oko 20 sati prepraćen u Policijsku upravu ličko-senjsku u Gospiću. Kako doznajemo, Oreškovića policija sumnjiči da je jedan od sudionika u ubojstvu Milana Levara, koje je dogodilo prije 15 dana. Iako je Orešković trebao biti dovezen helikopterom, stigao je automobilom.

Prethodnica kolone od čak četiri policijska automobila bio je veliki bijeli "audi" vojnih tablica, za kojim je slijedila "corsa", a u "golfu", koji je bio u sredini, uz tri specijalca Antiterorističke jedinice Lučko bio je i Orešković.

Specijalci su ga brzo ugurali u Policijsku upravu, a nekoliko minuta kasnije, prvi put toga dana, pred novinare je izašao načelnik Policijske uprave Dubravko Novak, no i tada bez ikakva komentara.

Orešković optužio Manolića da mu smješta ubojstva

Tihomir Orešković je uz general bojnika Mirka Norca bio najprozivanija osoba za navodno počinjene zločine u Gospiću, o kojima je govorio ubijeni Milan Levar. Orešković je, prema Levarovu svjedočenju u Haagu, organizirao ubijanja te da je za to imao blagoslov državnog vrha. Kad je Levar ubijen, Orešković je novinarima poručio kako ga za Levara "boli k....".

U svoju obranu navodio je kako u ratu ni mrava nije zgazio te da mu odgovornost za otmice i ubojstva Srba u Gospiću 1991. smješta Josip Manolić. I dok je Orešković tvrdio kako je u Gospiću imao samo administrativnu dužnost, odnosno da je bio samo tajnik Kriznog štaba, Levar je sve vrijeme tvrdio kako je on s Norcem u svojim rukama držao svu vlast u gradu i okolici. Kao svog svjedoka, Orešković je u travnju prozvao i sadašnjeg šefa SZUP-a Franju Tureka, koji je tada u Gospiću bio na ispomoći.

Dr. Goran Granić najavio nova uhićenja

Dr. Goran Granić, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za odnose s Haaškim sudom, nije želio komentirati jučerašnja uhićenja osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj, niti govoriti o imenima koja tada još nisu bila službeno priopćena. Imena uhićenih prepustio je MUP-u, a komentar je uskratio "u interesu istraga koje se vode", najavivši samo da će biti još uhićenja. Odbio je međutim odgovoriti obuhvaćaju li te istrage i generala Mirka Norca, čije se ime u medijima najčešće spominjalo uz Oreškovićevo kad se govorilo o zločinima u Gospiću. Nije želio otkriti ni to hoće li hrvatsko pravoduđe ponovno otvoriti slučaj zločina u Pakračkoj Poljani.