Vjesnik: 13. 09. 2000.

SFOR tvrdi da je akcija uhićenja bila zakonita, a mostarska HVIDRA prijeti blokadom Mostara

Predsjedništvo HDZ-a BiH ocijenilo je akciju uhićenja u Mostaru kao »drsku provokaciju spram hrvatskog naroda u BiH s ciljem zastrašivanja«

SARAJEVO, 12. rujna - Akcija koju su u ponedjeljak u Mostaru izveli pripadnici MUP-a Federacije BiH obavljena je profesionalno i bila je potpuno zakonita, izjavio je glasnogovornik misije UN u BiH Douglas Coffman. »Cilj te akcije bila je borba protiv terorizma«, kazao je Coffman u utorak novinarima u Sarajevu ali je pritom odbio komentirati detalje operacije tijekom koje je uhićen pa potom pušten Goran Vlajinić, nekadašnji pripadnik HVO-a u Mostaru. Coffman je kazao kako će svi detalji biti dostupni po okončanju istrage koju provodi federalni MUP.

Ured za odnose s javnošću federalnog MUP-a priopćio je u utorak kako »sukladno članku 15. Zakona o unutarnjim poslovima« ministar Mehmed Žilić neće dodatno komentirati ovu policijsku akciju. Vlajinićevo uhićenje glasnogovornik UN-a je opisao kao »zadržavanje radi ispitivanja«, istaknuvši kako su pripadnici međunarodnih policijskih snaga (IPTF) samo nadzirali postupke pripadnika federalnog MUP-a. Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je objavilo kako Vlajinić kojega su uhitili federalni policajci »nije tražena osoba« te da je, uz ispriku, nakon nekoliko sati provedenih u pritvoru on oslobođen. Ovo je kasnije potvrdio i federalni MUP. Sarajevski mediji prenijeli su u utorak kako su federalni policajci dan ranije u Posušju uhitili još jednu osobu.

Ured za odnose s javnošću MUP-a Federacije BiH potvrdio je u utorak kako je uz Vlajinića uhićena još jedna osoba »koja se može dovesti u vezu s izvođenjem djela terorizma«. Drugi uhićenik čiji identitet nije službeno objavljen nalazi se u pritvoru, stoji u priopćenju dostavljenom Hini u Sarajevu. Prema medijskim tvrdnjama, uhićen je Zoran Bašić, nekadašnji pripadnik Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovijedao Mladen Naletilić Tuta. Naletilić je optužen za ratne zločine i trenutačno čeka suđenje u zatvoru u Scheveningenu.

Akcija policije u Mostaru bila je povod blokadi jednog od središnjih gradskih mostova koja je potrajala gotovo puna 24 sata. Blokada Carinskog mosta koju su nakon Vlajinićeva uhićenja postavili pripadnici mostarske HVIDRA-e uklonjena je tek u utorak oko 10 sati.

Glasnogovornik misije UN-a u Sarajevu kazao je kako županijski MUP i policija u zapadnom dijelu Mostara snosi odgovornost za pasivan odnos prema ovoj blokadi. Coffman je kazao kako mostarska policija nije ni pokušala ukloniti zapreke što ih je činilo nekoliko automobila te je najavio kako će zbog toga protiv odgovornih policijskih dužnosnika biti poduzete stegovne mjere.

Mostarska HVIDRA je u utorak priopćila da najnovija događanja u Mostaru predstavljaju »početak kraja jednoga dobro zamišljenog projekta Federacije i Mostara kao normalnog grada«. Oštro upozoravajući međunarodnu zajednicu da više neće moći raditi slične stvari spram Hrvata, iz HVIDRA-e su najavili i blokadu prometnica, »na neodređeno vrijeme«, ukoliko nadležne institucije hrvatskog naroda u gradu, općini, županiji i Federaciji ne daju objašnjenje »tko je izveo sramnu akciju i uz čije odobrenje?«, odnosno ako se utvrdi da su to bile jednonacionalne (muslimanske) postrojbe Federalnog MUP-a, da ministar Mehmed Žilić podnese ostavku. Isto tako, HVIDRA zahtijeva i pravičnu naknadu za premlaćene Vlajinića i Kraulu, te prestanak daljnjeg rada hrvatskih dužnosnika u zajedničkim institucijama dok se ne donese ili ne pokrene izrada zakona o aboliciji malih ljudi navodno optuženih da su počinili ratne zločine.

Na Vlajinićevo uhićenje u ponedjeljak kasno navečer reagiralo je i Predsjedništvo HDZ-a BiH i u priopćenju za javnost oštro osudilo poduzetu akciju, označivši ju kao »drsku provokaciju spram hrvatskog naroda u BiH s ciljem zastrašivanja«. Predsjedništvo HDZ-a BiH ne dvoji da bi ovakve akcije mogle imati »dalekosežne posljedice po ukupnu stabilizaciju mira na ovom prostoru«. (Mario Marušić/Hina)