Novii list: 13. 09. 2000.

Ipak se kreće

Piše: Neven Šantić

Koliko jučer gospićki istražni sudac Pavao Rukavina, u očekivanju konačnih policijskih izvješća, nije u razgovoru za naš list kao uzrok smrti Milana Levara želio odbaciti niti samoubojstvo. Činilo se da će i ovaj put, na žalost svih onih kojima je stalo do pravnog i demokratskog odrastanja Hrvatske, istraga završiti u mraku, da će i Levarove ubojice izmigoljiti ruci pravde.

I onda preokret. Više nije važno je li Rukavina tako govorio da “umiri” potencijalno osumnjičene dok je mjesna policija sa kolegama iz čitave Hrvatske radila svoj posao, da li su gospićki istražni sudac i tamošnja policija “držani” po strani od prave istrage koja se vodila iz Zagreba, a da ih se poštedi problema u vlastitoj sredini ili da se spriječi eventualno curenje informacija, ili je u pitanju nešto treće. U svakom slučaju, pripadnici MUP-a i vojne polićije jučer su rano ujutro počeli stezati “obruč” u Gospiću kojeg je rezultat uhićenje osumnjičenih u slučaju Levar.

Događaj je posebno zanimljiv kada se zna da su među uhićenima jedan general HVO-a i jedan istaknuti sudionik Domovinskog rata koji je u međuvremenu neko vrijeme bio i načelnik jedne od ličkih općina. Do sada, naime, uhićenih tog ranga i renomea, pogotovo kada su u pitanju zbivanja tijekom Domovinskom rata i ona povezana s tim razdobljem, nije bilo. Vlast bi, dakle, ovim činom doista javnosti htjela dokazati i pokazati kako su ipak stigla druga i drukčija vremena, odnosno da, kako je to nedavno izjavio sam predsjednik Vlade Ivica Račan, svi oni umiješani u zločine u Hrvatskoj više neće moći mirno spavati.

Nema nedodirljivih. Kada je u pitanju ubojstvo ili bilo kakav zločin, u demokratski uređenoj državi utemeljenoj na vladavini prava nitko se ne može skrivati iza nikakvih nacionalnih simbola i ciljeva, niti iza bilo kojeg drugog paravana, da bi zaslužio tobožnji oprost. Sada, pak, kada je do uhićenja došlo policija i pravosuđe trebaju stvar do kraja raščistiti. Utvrditi činjenično stanje, doznati jesu li i kako četvorica uhićenika sudjelovala u ubojstvu Milana Levara, tko im je eventualno pomagao i prikrivao ih. I još nešto. Želimo li biti dosljedni postulatima pravne države, nitko ih ne može smatrati krivim dok im se to i ne dokaže. Moguće je čak i to da uhićenje bude “ćorak”, ali takav koji će istražitelje u konačnici ipak odvesti do stvarnih ubojica. No, za političku i pravnu klimu u zemlji već je dovoljno ohrabrujuće i to što policija krenula do određenog traga i što se nazire raspetljavanje slučaja Levar. Ipak se, dakle, kreće.