Večernji list: 13. 09. 2000.

BLEWITT SE PRIDRUŽIO CLINTONOVOJ NAJAVI O SKOROM PRIVOĐENJU NAJTRAŽENIJEG RATNOG ZLOČINCA U HAAG

Karadžićevo uhićenje prije izbora u BiH

SARAJEVO - Nekadašnji vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić može biti uhićen prije provedbe općih izbora u BiH sazvanih za 11. studenog, izjavio je zamjenik glavne tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine Graham Blewitt.

U izjavi koju je jučer prenio sarajevski Dnevni avaz, zamjenik glavne tužiteljici ICTY-a Graham Blewitt je kazao kako je ohrabren stajalištem američkog predsjednika Clintona da Karadžićevo uhićenje treba biti obavljeno prije predstojećih izbora.

"Karadžić može biti uhićen prije izbora u studenom. To je sasvim moguće", kazao je Blewitt istaknuvši kako je želja svih u Tribunalu da se Karadžić što prije nađe u Den Haagu. U tom slučaju njemu bi se moglo suditi zajedno s ratnim predsjednikom parlamenta bosanskih Srba Momčilom Krajišnikom.

"Već dugo pritišćemo sve snage u BiH da uhite Karadžića. Clintonova izjava veoma je snažna i pozitivna. Nadam se da će se realizirati", izjavio je zamjenik Carle del Ponte. Također, potvrdio je da se u Den Haagu već duže razmišlja o uspostavi posebne vojne postrojbe čija bi zadaća bila isključivo uhićenje osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Prema tvrdnjama lista, u ICTY-u drže da preglomazni ustroj mirovnih snaga u BiH smanjuje njihovu djelotvornost, pa bi posebna postrojba za uhićenje funkcionirala isključivo u sklopu NATO-vih struktura u Bruxellesu, bez posrednika u SFOR-u.

Blewitt je potvrdio da ICTY provodi i istragu o slučaju ubojstva hrvatskih civila u hercegovačkom selu Grabovici, ali je odbio komentirati njen tijek. Blewitt je kazao samo da će optužnice biti podignute nakon što se prikupi dovoljno dokaza.(ri)