Slobodna Dalmacija: 14. 09. 2000.

ZAVRŠEN SUMMIT ŠEFOVA PARLAMENATA ZEMALJA PAKTA O STABILNOSTI

"Zagrebačka deklaracija" traži ostvarenje projekata

Svi sudionici summita su prihvaćanjem završne deklaracije poduprli Pakt o stabilnosti - Summitom je izvršen dodatni pritisak da se gospodarski dio Pakta dinamizira te se, za početak, obećani projekti počnu realizirati

Piše: Bruno LOPANDIĆ

ZAGREB — Jačanje ukupnog procesa Pakta o stabilnosti, među ostalim, jačanjem parlamentarne suradnje, njegove uske veze s Europskom unijom i NATO-om bili su glavni ciljevi dvodnevnog summita čelnika parlamenata zemalja obuhvaćenih Paktom o stabilnosti koji je završen u srijedu u Zagrebu.

Predstavnici pedesetak zemalja sudionica suglasili su se sa završnim dokumentom, Zagrebačkom deklaracijom, koja će poslužiti kao daljnji poticaj jačanju uloge Pakta u jugoistočnoj Europi. Iako lišen snage da utječe na brže ostvarivanje gospodarskih projekata, toliko potrebnih za zemlje u regiji, ovaj summit prije svega je trebao poslužiti kao još jedan dodatni pritisak da se gospodarski dio Pakta dinamizira te se, za početak, oni obećani projekti počnu realizirati.

Svi sudionici su prihvaćanjem završne deklaracije poduprli Pakt o stabilnosti, ali i namjeru svih onih zemalja koje to žele "za potpunom integracijom u europske i euroatlantske strukture". Ponovljena je i odluka s posljednjeg summita EU-a u Feiri da su sve zemlje uključene u proces stabilizacije i pridruživanja potencijalni kandidati za članstvo u Europskoj uniji.

Na sastanku u Zagrebu zemlje su jasno izrazile svoja očekivanja glede ekonomske pomoći, no izražena je i potreba da zemlje u regiji moraju također učiniti svoj dio posla, odnosno u vlastitim dvorištima pokrenuti potrebne reforme koje će omogućiti financijske uvjete za ulazak stranog kapitala, posebice preko fondova i investicija vezanih uz ekonomske projekte Pakta o stabilnosti. Birokracije su najveće prepreke - ustvrdio je već prvog dana posebni koordinator Pakta Bodo Hombach.

Uz puno diplomatskih prepucavanja skup u Zagrebu ipak je uspio iznaći zajednički jezik u ocjeni stanja u SRJ. Ruska federacija je u Zagrebu u potpunosti podržala ciljeve Pakta, no rusko izaslanstvo je inzistiralo na isticanju teritorijalnog integriteta SRJ, uključenju SRJ u međunarodne institucije, a nije joj se sviđala ni jasna kopča Pakta s jedne te EU-a i NATO-a s druge strane. Na kraju, rusko je izaslanstvo popustilo, što je predsjedatelj pregovaračke radne skupine Zdravko Tomac ocijenio vrlo pozitivnim.

– Dogodio se presedan jer smo se prvi put uspjeli dogovoriti oko zajedničkog stava. Ova rezolucije je važan korak naprijed - izjavio je Tomac, pohvalivši konstruktivan rad ruskog izaslanstva. Tako je u završnom dokumentu ipak izražena zabrinutost zbog stanja u SRJ, u Pakt o stabilnosti pozvana je jedino "demokratska Jugoslavija" te je, u susret izborima u SRJ, podržana demokratska oporba.

Zbog jake euroatlantske veze, Tomac je naglasio kako je ovaj sastanak dobar uvod u summit EU-a koji će se 24. studenog održati također u Zagrebu. Zbog balkanskog okvira koji smeta hrvatsku stranu Allain Barrau, vođa izaslanstva nacionalne skupštine EU-a, izjavio je kako bi najbolje ime za taj sastanak na vrhu bio "Zagrebački summit".

Barrau je proces europskih integracija usporedio s regatom, gdje najsposobniji i najbrži napreduju.

- Brzina ulaska u velikom dijelu ovisi o samoj zemlji, odnosno njezinoj sposobnosti da se uključi u proces prilagođavanja uvjetima i standardima - kazao je Barrau.

Pakt o stabilnosti pati od puno kritika na račun sporosti kada treba odvojiti novac za realizaciju projekata. Uvodne riječi Bode Hombacha da je za uspješnost potrebna dvosmjerna ulica, kada je riječ o Hrvatskoj i Paktu, potvrdile su se i kroz "preuzimanje krivnje" s obje strane - Bodo Hombach je priznao probleme s vlastitom birokracijom, a Račan da učinjene reforme u Hrvatskoj nisu dovoljne.

Za tjedan dana u Zagreb dolazi izaslanstvo Europske investicijske banke preko koje "putuje" dobar dio sredstava Pakta. Tek formaliziranjem odnosa Hrvatske i EIB-a novac za projekt može poteći.