Novi list: 14. 09. 2000.

POTPREDSJEDNIK VLADE IZNERVIRAN NAPUSTIO SJEDNICU GSV-a, A ONDA SE VRATIO

Linić sindikatima: Nisam ja budaletina

Politikanstvo sindikata ne rješava probleme poručio je Linić sindikalcima, koji su tvrdili da carinski naputak neće iskorijeniti šverc

ZAGREB – “Vi ovdje možete samo zaključiti da ste detaljno informirani o novom carinskom naputku. Siva ekonomija, krijumčarenje i šverc ne mogu biti prihvaćeni kao alternativa rješavanju gospodarskih problema. Prije ovog naputka šverc je bio legalan i to je potvrdila i ova rasprava”, riječi su Mate Crkvenca, ministra financija kojima je prekinuo burnu i dugotrajnu raspravu Gospodarsko-socijalnog vijeća o novom naputku kojim se ograničava uvoz prehrambenih namirnica bez naplate carine i PDV-a. Rasprava obilježena snažnim političkim napadima na Vladu zbog čega su gotovo svi njeni članovi u GSV-u oštro reagirali do te mjere iznervirala je potpredsjednika Vlade Slavka Linića da ju je napustio poručujući prije svega sindikatima – “nisam ja budaletina”. Linić se ipak vratio, ali na posljednju točku o poskupljenju struje. Prije odlaska sindikate je informirao da je i Vlada za naputak saznala iz tiska i da joj zbog naputka nije lako, jer će on izazvati političke tenzije. Međutim, kazao je Linić, politikanstvo i političke deklaracije koje je čuo od sindikalnih čelnika ne rješavaju probleme. Nećemo sporiti da naputak teško pada građanima ali ne odričemo pravo da državne službe imaju svoju autonomnost u donošenju odluka”, kazao je Linić, dodajući kako će biti još nepopularnih mjera nužnih da bi se stvari u gospodarstvu krenule na bolje.

Prema riječima Crkvenca, Hrvati iz zemlje godišnje iznesu tri do pet milijardi DEM, što utječe na zatvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj, dok se istodobno u Brežicama i nekim drugim shoping centrima radna mjesta otvaraju. Sve što smo u ovih šest mjeseci napravili i ono što slijedi omogućit će da se tajkuni ne ponašaju kao do sada, kazao je Crkvenac. Sindikalni čelnici oštro su branili mišijenje da se carinskim naputkom šverc neće iskorijeniti.

Represivnim birokratskim sredstvima siromašnima se veže kamen oko vrata i oni će samo češće gladovati da bi zadovoljili državnu mješinu, kazao je Boris Kunst, dodajući da bi carinski naputak imao efekta da su cijene domaćih proizvoda ranije snižene ili da je zaštićen standard najsiromašnijih. Predložio je da se naputak povuče do ulaska Hrvatske u WTO. U ime sindikata jedini je Vladinu mjeru pozdravio Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih djelatnosti koji je objasnio da će se time bolje puniti proračun čime će se otvoriti prostor smanjivanju PDV-a.

Iako su gospodarske središnjice tražile potpuno povlačenje naputka na kraju je zaključeno da se Saboru uputi inicijativa za hitno ratificiranje protokola o pristupu WTO-u te da sve institucije bace na suzbijanje šverca i sive ekonomije, a o učincima bi se GSV informirao svaka tri mjeseca,

G. GALIĆ